Моноспектакълът "Тиквата" с премиера в Сатиричния театър

Моноспектакълът "Тиквата" от Александър Урумов е втората премиера на Сатиричния театър за този сезон. Той ще се играе на 20 септември, на сцена "Методи Андонов".

Постановка – Димитър Стефанов
сценография и костюми – Димитър Димитров
композитор – Михаил Шишков

Моноспектакъл на Димитър Живков
(носител на наградата «Аскеер» 2013 за изгряваща звезда)

„Да, да, утре ще й го кажа. Повече не мога да търпя. До тука! Баста! Каквото беше – беше. Утре ще й го кажа. Аз мислех и днес… ама викам, хайде утре…”
С такава не много решителна закана започва и смешният, и трогателен монолог на елитен личен готвач на популярна актриса. Все неловко и неуместно влюбващ се, той прави една комична (за нас) и доста горчива (за него) равносметка на живота си. Когато от него упорито искат нещо, което направо убива мъжкото му самочувствие, той потъва в закани…
Един блестящ млад актьор играе своите и нашите усещания, че животът ни би могъл да бъде по-различен, дори по-добър. А, с онова, което все ни пречи, ще се разделим с класическата рецепта – със смях. Много смях!

„Тиква” е една смешна и трогателна история на нещастно влюбен млад мъж. Една любовна история, защото нещастна или не – любовта си е любов и нищо не намалява нейната искреност. И колкото по-студена и безразлична е красавицата, толкова по-влюбен е героят. Всъщност, нашият герой изцяло прилича на онзи шут, който „забравил ранга свой и влюбил се във своята кралица”. Какво може да спре този погълнат от чувствата си, смешен в самозаблудите си и трогателен в наивността си младеж? Какво не би направил, за да бъде близко до своята кралица? Какво не би дал за един поглед или една усмивка? Влюбеният няма страхове, той е безстрашен. Единственият му страх е да не изгуби близостта на това съвършено създание, което го кара да страда и която го зарежда с вдъхновение. А когато тази фатална красавица дори не му обръща внимание, най-големият му страх е страхът от загубата на илюзиите. Защото любовта започва на игра и продължава като игра. Любовта си играе с хората – понякога с усмивка, понякога без милост. Но винаги, през всички времена и всички обстоятелства, любимата играчка на любовта си остава егото на човека. Да задраска своето его и да остане в плен на сладката илюзия или да избере мъчителната свобода, която всъщност няма да го направи свободен – това е дилемата. И безобидната и непретенциозна вкусна тиква има своето специално място в тази дилема. Защото именно чрез виртуозните си кулинарни умения героят намира път към своята красавица. В тази история аламинутите са емоционални послания, целувченият крем прелива от чувства, печената тиква е емоционален букет, изпълнен с кестени, стафиди и надежда, а Бьов Строганов си е чисто и просто едно фронтално и дори брутално предложение за брак.
Многобройните предишни връзки на нашия герой допълнително усложняват картината. Може ли това да е причината за студенината на фаталната красавица? Или просто шутът е погледнал прекалено високо за „ранга свой” и тази дързост сама по себе си носи болката на погледналия към слънцето без защитни очила?
Александър Урумов

Александър Урумов е роден през 1969 г. в гр. Брацигово. През 1994 г. завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Бил е зам. главен редактор на седмичника „Македония“, говорител на Министерство на отбраната, след което работи в областта на политическия и кризисния ПР. От 2006 г. е ръководител на звеното за „Връзки с обществеността“ на БНБ.
През 2002 г. издава първата си книга „Исус Христос – власт и политика“, в която анализира Исус от Назарет като политически фактор в древна Юдея. През 2009 г. излиза сборникът с разкази под заглавие „Приказки в края на времето“ (награден в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ – Хасково).
През 2010 г. Александър Урумов дебютира като драматург с моноспектакъла „Лалугер“, който получава ласкави отзиви от публика и критика и се превръща в едно от най-гледаните представления за сезона. През 2011 г. драматургичният текст на „Лалугер“ получава престижната номинация за „Аскеер“ за постижения в театралното изкуство.
През 2013 г. излиза книгата с къси разкази „Тиква! Ботаника на чувствата”.

Димитър Живков е роден на 19 ноември 1984 г. в град Враца. Завършва НАТФИЗ в класа на проф. Атанас Атанасов през 2007 г. Работи в театрите в Сливен и Стара Загора, а от 2009 г. е актьор в трупата на Държавен сатиричен театър “Алеко Константинов”.
През 2012 г. заедно с режисьора Димитър Стефанов създава авторския моноспектакъл “ЖИВАК”, продуциран от Продуцентска къща „Креди Арте”.
През 2013 г. за изпълнението си в моноспектакъла „ЖИВАК” Димитър Живков получава Награда „Аскеер за изгряваща звезда” и Награда за мъжка роля на Международния фестивал «ДРУМЕВИ ТЕАТРАЛНИ ПРАЗНИЦИ НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА».
Някои постановки с негово участие:
“ЖИВАК” с режисьор Димитър Стефанов, ПК  „Креди Арте”;
“Любов по график” (Air TANGO) с режисьор Атанас Атанасов, Сатиричен театър;
“Прелестите на изневярата” с режисьор Йосиф Сърчаджиев, Сатиричен театър;
“Правилата на играта” с режисьор Димитър Стефанов, Младежки театър;
“КАПИТАЛА” с режисьор Съни Сънински, НДТ “Сълза и Смях”;
“Много шум за нищо”, “Както ви се харесва” с режисьор Рекс Дойл, Летен проект на Детска театрална школа “Петровден”, с. Паталеница;
“Големанов” с режисьор Мариус Куркински, МГТ “Зад Канала”;
“Сватбата на дребния буржоа” с режисьор Десислава Боева, ДТ “Гео Милев” – Стара Загора;
“Пигмалион” с режисьор Пламен Панев, ДТ “Стефан Киров” – Сливен.
Димитър Живков има участие в сериалите “Отплата” (Нова Телевизия – 2012 г.) и „Недадените”(БНТ – 2013 г.).

Димитър Стефанов е роден на 26 ноември 1984г. в София. През 2008 г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност „Актьорско майсторство за куклен театър” в класа на проф. Жени Пашова.
Участвал е като актьор в постановките на Театър „Ателие 313”: “Лебедово езеро”, “Малката Баба Яга”, “Вещицата и шарената като дъга котка”, “Магьосникът от Оз”, “Маските в мен”, “Халифът Щърк”, “Джак и бобеното стебло”.
Режисьорски опит:
„ЖИВАК”, ПК „Креди Арте” (2012)
„Шантави пари” от Рей Куни, ДТ „Стефан Киров” – Сливен (2012)
„Пипи дългото чорапче” – авторска драматизация по А. Линдгрен, ДТ „София” (2012)
„Развратникът” от Ерик Еманюел Шмит, ДТ „Стефан Киров” – Сливен (2011)
„Comedy show 4×4”, ДТ „Стефан Киров” – Сливен (2011)
„Правилата на играта” от Стефан Прохоров, Младежки театър „Николай Бинев” (2011)
„Разкази от бъчвата” от Димитър Иванов, Театър „Ателие 313” (2010)

Сподели в: