Монолог на Кипра – куче-водач

На 9 януари 2015 започна кампанията "Куче от станиол". В откриването й взе участие и Марина Петрова от 44 СОУ „Неофит Бозвели“, София с есето си за Кипра – куче-водач.

Бау – Бау! Здравейте!

Аз съм Кипра. Името ми е красиво, но то не е на съвременна тийнейджърка или приказна принцеса, а на… куче! Но аз не съм обикновено куче. Имам много важна и отговорна работа – работа, която е истинско спасение за някои хора.

Аз съм куче водач – свързвам се с моя стопанин и ставам негов неразделен помощник и приятел. Но, за да стана добро куче водач и да мога да изпълнявам отговорностите си правилно, се обучавам във фондация „Очи на четири лапи“.Единствената по рода си фондация за обучаване на кучета водачи за помощ на слепите.

Фондация „Очи на четири лапи“ е център за обучаване на служебни кучета за хора с увреждания. И моята мисия е точно такава – да стана истинско куче водач след като завърша обучението си. Обикновените хора приемат за даденост това, което имат, но физическото здраве е свобода и ние кучетата водачи и нашите инструктори искаме да помогнем на слепите хора да я усетят възможно най – много. В България има 16 000 слепи граждани, а на Балканите – над 200 000. Бъдете благородни и помислете за тях. Ако вие бяхте на тяхно място бихте искали да се отнасят с вас добре. Затова аз върша тази благородна професия, която не е просто работа, а начин на живот – от нея зависят животите на хора.Подготвям се за мисията си две години, за да работя и живея със стопанина си 24 часа в денонощието.

Моля ви дръжте се с разбиране и подкрепа към нас и нашите водачи като изпълните няколкото молби, които аз и моите колеги имаме към вас, и с които много ще ни помогнете:

1. Моля, не ме галете, защото това отвлича вниманието ми от моята отговорна работа.
2. Моля, не ме викайте при себе си, защото трябва да бъда неотлъчно до моя стопанин.
3. Моля, помагайте ми само чрез говор, защото вашето докосване ме обърква.
4. Моля, като сме на светофар, съобщете на моя стопанин, когато светне зелената светлина, защото аз не различавам цветовете.
5. Моля, спазвайте правилника за движение, за да не застрашавате нас и самите себе си.
6. Моля, не ме плашете и стряскайте.
7. Моля, кажете на моя стопанин кой номер превозно средство идва, защото аз не мога да чета.
8. Моля, освободете ни пътя, за да стигнем по – бързо и по – сигурно до нашата цел.
9. Моля, задръжте при себе си своя домашен любимец защото, когато съм на работа, нямам време за игри.
10. Моля, не се плашете от мен. Можете да ме познаете по специалния повод, който нося на гърба си.

Помогнете ни като изпълните нашите молби. Ние не сме обикновени кучета, ние сме приятели и неизменна част от живота на нашите стопани, който правим по – лесен след като им се е случила трагедията да бъдат слепи. Ние ви призоваваме да подпомогнете фондация „Очи на четири лапи“ с каквото можете, а може и да вземете куче за отглеждане, преди то се обучава за водач. Бъдете добри и ще видите, че ще се чувствате добре, когато сте помогнали на някого.

След като завърша обучението си ще стана истинско куче водач и знам че ще изпълнявам задачите си отговорно и никога няма да подведа моя стопанин!

Прочетете още:
Албена Алексиева за кампанията "Куче от станиол"

Сподели в: