"Монголия – полъх на степта" – изложба, представящата културата на Монголия

На 10 февруари, от 17:30 ч., в Националния етнографски музей – БАН при Института за етнология и фолклористика ще се открие изложбата „Монголия – полъх на степта“. Събитието се осъществява съвместно с Посолството на Монголия в София.

Поводът е 65-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Монголия. Изложбата може да бъде вдияна до месец април.

Десетилетия наред България гради приятелски и сътруднически отношения с Монголия в областта на политиката, икономиката, образованието, културата, науката. По повод годишнината от създадените дипломатически връзки между двете държави Националният етнографски музей с подкрепата на Посолството на Монголия в София ще открият изложба, представяща културата на монголския народ в миниатюра. В същото време с тази изложба се продължава добрата традиция на Националния етнографски музей-БАН да представя народите по света.

В експозицията „Монголия – полъх на степта” ще бъдат показани експонати от монголската материална и художествена култура. Гостите на музея ще имат възможността да се запознаят с едни от най-емблематичните за монголската народна традиция експонати: шах „хиашатар”, мъжки национален костюм, костюм на бореца, предмети от бита, религиозни принадлежности. Предметната част на изложбата се допълва с прекрасни рисунки, представящи орнаменти от народното изобразително изкуство.

Гостите и посетителите на музея ще се запознаят с автентичната традиция и култура на монголския народ.

Адрес: Национален етнографски музей: гр. София, ул. „Московска“ 6 А, Огледална зала, ет. 2.

Прочетете още:
Откъс от "Под юртите на Монголия" – глава първа
"Под юртите на Монголия" от Марк Ало

Сподели в: