"Момичето от Дания" – филм за първия човек, преживял операция за смяна на пола

Филмът "Момичето от Дания" получи 4 номинации за ‪"‎Оскар". Българската премиера на филма предстои на 29 януари. Той е базиран на бестселъра на Дейвид Еберсхоф и забележителната любовна история, вдъхновена от живота на Лили Елбе и Герда Вегенер.

Действието се развива в Копенхаген, в началото на двадесетте години на XX век. Ейнар Вегенер позира като жена за съпругата си – илюстраторката Герда Вегенер. Портретите се радват на голяма популярност и вдъхновяват Герда да продължи серията, а Ейнар все повече осъзнава женската си природа и заживява като Лили Елбе. Елбе е една от първите трансджендър жени, които се подлагат на серия операции за смяна на пола, като Герда я подкрепя по време на целия процес на промяна.

Филмовата версия на Хопър показва само няколко детайли от провокативната и изпълнена с обрати житейска история на Ейнар Вегенер. Страдаш от раздвоението си между мъжкото и женското в себе си дори избира точната дата на самоубийството си – 1 май 1930 г.

Причината на душевните му страдания, провокирали драматичния изход – Ейнар е бил сигурен, че е жена, родена в тялото на мъж. В живота му се борели две личности с различна идентичност – едната – датски художник на пейзажи, женен за смелата и независима Герда, а другата – Лили Елбе – истинското му проявление. Жената, която и досега изследователите на архива му от писма и лични бележки наричат "неговото истинско аз".

* * *

В ролята на артистичната двойка влизат носителят на „Оскар” за „Теорията на всичко“ Еди Редмейн и нашумялата актриса Алисия Викандер, позната на българския киноман от режисьорския дебют на Алекс Гарланд „EX MACHINA: Бог от машината“, „Седмият син“, „Повелителят на кухнята“ и много други.

Режисьор на филма за една от първите трансджендър жени, които преминават хирургическа интервенция за промяна на пола, е носителят на „Оскар” Том Хупър („Речта на краля“), а сценарист е Лусинда Коксън.

Във филма участват още Матиас Шонартс, Бен Уишоу, Себастиан Кох, Амбър Хърд.

 

Сподели в: