„Момичето на френския лейтенант“ – роман от модерната класика за всички времена

Момичето на френския лейтенант“ от Джон Фаулз е необикновен роман за възможната и невъзможна любов с три вероятни финала, убедително предложени от автора. Книгата е включена в списъка на модерната класика, в гимназиалната програма на много страни, а филмовата й версия с Мерил Стрийп и Джереми Айрънс има 5 номинации за „Оскар“ и донесе „Златен глобус“ на Мерил Стрийп за ролята й на Сара. В литературните форуми трето поколение читатели още търсят отговор на въпроса Коя е Сара? Откъде идва? и я вписват в ситуациите и дилемите на своето време.

Загадъчната Сара е двигател на събития, които от малко крайморско градче в Англия преминават през Лондон, стигат до Америка и се връщат в артистичен лондонски квартал за неочаквани срещи и свободно избрани развръзки. Наранена от непочтен „френски лейтенант“, на когото е помогнала след корабокрушение, Сара е обречена да изкупва вината си пред обществения морал, когато е забелязана от млад джентълмен с природонаучни интереси и традиционна невинна годеница. Последвалите няколко съвсем неочаквани тайни срещи между двамата променят не само живота, но и целия свят на Чарлз, който вече трябва да замени сигурността с неизвестността, а на Сара остава изборът между любовта и независимостта. Тя бяга в големия град, Чарлз я търси чак до Бостън, а когато я открива в ателието на знаменити художници, двамата са като острови в морето на живота. Умна, непокорна и неразгадаема, от бедна гувернантка Сара се разгръща като достойна за библейското си име жена със силна воля и власт над съдбата си, която се освобождава от задушаващите я условности на обществото, а и от копнежа на Чарлз, като същевременно го научава да гледа на себе си и на света по нов начин. Разваленият годеж му разкрива лицемерието на обществените норми, користта в човешките отношения, но му показва и неизчерпаеми възможности извън предварително очертания маршрут на живота. 
"Сара говори с толкова съвременен глас и поставя толкова проблеми, които ни вълнуват и днес. Тя живее в следващия и по-следващия век…", споделят читатели от всички континенти.

От половин век насам тази книга е едновременно литературна загадка и трайно приключение из лабиринтите на човешките състояния.

Момичето на френския лейтенант
Джон Фаулз
*Поредица „Популярна класика”

Формат: 60/90/16
Обем: 512 с.
Цена: 16 лв.
Излиза: юли 2012

Прочетете откъс

Сподели в: