"Момичето на френския лейтенант" на Джон Фаулз

"Момичето на френския лейтенант" от Джон Фаулз е необикновен роман за възможната и невъзможна любов с три вероятни финала, убедително предложени от автора. Действието се развива през динамичната втора половина на ХІХ век във викторианска Англия и е богато на паралели в исторически, обществен и личен план с човешките състояния във всяка епоха. Загадъчната Сара е двигател на събития, които от малко крайморско градче в Англия преминават през Лондон, стигат до Америка и се връщат в артистичен лондонски квартал за неочаквани срещи и свободно избрани развръзки. Наранена от непочтен „френски лейтенант“, на когото е помогнала след корабокрушение, Сара е обречена да изкупва вината си пред обществения морал, когато е забелязана от млад джентълмен с природонаучни интереси, сгоден за подходящо невинно и неопитно момиче. Последвалите няколко съвсем неочаквани тайни срещи между двамата променят не само живота, но и целия свят на Чарлз, който вече трябва да замени сигурността с неизвестността, а на Сара остава изборът между любовта и независимостта.
От половин век насам тази книга е едновременно литературна загадка и трайно приключение из лабиринтите на човешките състояния.

За автора:

Джон Фаулз (1926–2005) е английски писател, романист и есеист, една от най-емблематичните личности на литературата на ХХ век. През 1963 г. излиза първият му роман „Колекционерът“, който се превръща в бестселър. Две години по-късно е екранизиран от режисьора Уилям Уайлър. През 1968 г. Фаулз се премества в малкия град Лайм Риджис в Южна Англия, където пише „Момичето на френския лейтенат“ и довършва „Магът“. „Момичето на френския лейтенант“ (1969) е най-известният роман на Фаулз. За популярността му изиграва важна роля и филмът по книгата, чиито режисьор е Карел Райе, а Мерил Стрийп и Джеръми Айрънс са в главните роли. Филмовата версия има пет номинации за „Оскар“ и донася „Златен глобус“ на М. Стрийп за ролята й на Сара. Следващият роман на Фаулз – „Даниъл Мартин“ (1977) е своеобразна автобиография, в която се проследяват 40 години от живота на автора. През 1980 г. Фаулз публикува „Ларвата“, 1982 г. – „Мантиса“.

ИК "Сиела"

Корична цена: 16 лв.

Още по темата:

"Момичето на френския лейтенант" – откъс

Сподели в: