"Момини игри" показа с музика, песни и танци българския фолклор

Прекрасните и млади момичета от вокална група “Авигея” споделиха с деца и родители своя първи авторски концерт-спектакъл “Момини игри”. Те ги пренесоха в приказен и музикален свят, разказвайки им историята на една българска мома. Музика, песни, танци и игри от фолклорната ни съкровищница се преплетоха в забавно за деца и възрастни преживяване. Закичени с пъстро цвете те се потопиха в атмосферата на един момин ден започващ с изгрева и свършващ със залеза на слънцето.

Сцената на “Момини игри” бе обща за артисти и публика, защото всички заедно участваха и съпреживяваха случващото се. Момичетата от “Авигея” показаха, че фолклорната музика притежава не само огромен духовен потенциал, но може да бъде забавна и интересна. Те поканиха деца и  родители да танцуват и пеят заедно с тях.

Пъстрота в концерта внесоха Хелия Иванова и Дарин Йорданов от Детски танцов ансамбъл “Пламъче”, които с изкусна актьорска и танцова игра пресъздадоха красотата на българския танц и поведоха публиката към голяма танцова веселба. Музикални кавалери бяха Петър Иванов (кавал), Добри Рахнев (гайда) и Здравко Здравков (тъпан), които пренесоха всички присъстващи в една чудна българска приказка от звуци.

Заели се със задачата да възраждат, съхраняват и разпространяват фолклорното богатство на народа ни певиците от “Авигея” успяха да увлекат най-критичната публика – децата. Една от задачите, с които момичетата са се заели е да възпитат у малките любов към българското и музиката.

Концертът бе част от поредицата “Музикална въртележка” – спектакли за деца и родители.

Сподели в: