Можем да контролираме гените си чрез начин на живот и хранене

Можете ли да промените генетичната си съдба? Отговорът според д-р Мичъл Гейнър, известен лекар с десетилетен клиничен опит, е „ДА”. 

В „Планът за генна терапия” (издателство "Книгомания", корична цена 15,90 лв.) д-р Гейнър демонстрира къде и как се срещат биология и поведение – в сферата на най-новите открития в човешкото познание. Той представя научните факти, стоящи зад тези идеи, и дава лесни за изпълнение менюта и рецепти, с чиято помощ да ги въведем в изпълнение. Опирайки се на щателни изследвания и проучвания, тази информативна книга представя достъпни предписания, с чиято помощ да преобразим здравето и цялостното си състояние към по-добро.

Откъс от книгата

Изявата на нашите гени се влияе сериозно от всичко, което ядем и пием, от физическата ни активност и привичките и моделите, управляващи дните ни. Ние не можем да променим гените, с които се раждаме, но можем да предотвратим и да се справим с болестите с помощта на храни, хранителни добавки и начин на живот, които „включват” добрите и „изключват” лошите гени. Революционният подход на д-р Гейнър се фокусира върху затлъстяването, сърдечните болести, диабета, рака и остаряването, обяснявайки какво можем да направим, за да помогнем на своето тяло да следва естествения си път на здраво и балансирано функциониране.

Този епохален труд на тема болести и уелнес се намира на пресечната точка между традиционната и интегративната медицина и е посветен на пациентите, които искат да се научат да си сътрудничат със своите лекари.

За автора:
Д-р Мичъл Л. Гейнър е пионер по интегративна медицина и основател и президент на „Гейнър Уелнес”. Клиничен доцент по медицина в медицинския колеж „Уейл Корнел” с над двайсет и пет годишен опит в лечението на пациенти, през последните тринайсет години той фигурира в списъка на най-добрите лекари в Ню Йорк. Трудът му е представен в „Ню Йорк Таймс”, а авторът му се е появявал в много национални телевизионни програми, включително „Добро утро, Америка”, предаването на д-р Оз и шоуто на Марта Стюарт. Член на Американския колеж на лекарите, Американското общество по клинична онкология и Академията на науките на Ню Йорк, той живее в Ню Йорк.

Отзиви:
Планът за генна терапия предлага практични съвети и рецепти с добавки и сокове, които може да включите лесно към всекидневието си.Тази книга дава представа за еволюцията на медицината, като показва какекогенетичната храна променя генетичния ни код.Като прочут специалист в сферата на онкологията и интегративната медицина, Мичъл Гейнър се е посветил на съчетаването на медицински практики с доказани комплементарни терапии за лечението на своите пациенти”.
д-р Мехмет Оз, професор по хирургия в Колумбийски университет и водещ на „Шоу на д-р Оз“

Планът за генна терапия обяснява по какъв начин животът, който водим, и в частност храната и хранителните добавки, които приемаме, се превръщат в ключов фактор, определящ дали латентните болести (каквито повечето хора имат в някаква степен) ще се проявят, или ще останат в спящо състояние. Като представя преминали през проучвания хранителни протоколи, предназначени за конкретни състояния, както и случаи от своята практика като водещ онколог и интернист, д-р Гейнър разяснява как действа тялото и дава план за действие, който ще бъде от полза както за лекуващите, така и за пациентите”.
Д-р Дийпак Чопра

„Планът за генна терапия” обещаваше да породи нова ера в генетичната медицина, нови лекарства и терапии за подобряване на човешкото здраве. Но истинското пробуждане бе разбирането, че храната – истинските пълноценни храни, билки, фитонутриенти – е лекарство и може да обновява биологичния ни софтуер, подобрявайки генната ни изява. В „Планът за генна терапия” д-р Гейнър прави здравеопазването на бъдещето достъпно и днес. Ако искате да научите как да използвате храната и нутриентите, за да се предпазите и дори да се справите с повечето хронични болести, прочетете тази книга!”
Д-р Марк Хаймън, директор на Кливландския клиничен център за функционална медицина

„Планът за генна терапия” е обстоен практически подход към науката епигенетика и как да я приложите в живота си още сега. Книгата е изпратен от Бога дар, който може да ви спаси живота.”
Д-р Кристиан Нортръп, автор на „Ню Йорк Таймс”

„Блестящ и важен труд на един от най-изтъкнатите и креативни мислители в сферата на медицината. Ще направите огромен подарък на себе си и вашето семейство, като прочетете тази феноменално важна книга и научите защо и как може да се радвате на по-голямо здраве.”
Д-р Девра Дейвис, основателка и президент на Environmental Health Trust

Предговор

Интегративната медицина добива все по-голяма популярност в медицинските училища, болниците и клиниките в САЩ. Академичните програми и програмите за клинична ординатура спомагат за подготвянето на млади лекари, които да предизвикват статуквото, мислейки отвъд ограниченията, поставени от начина, по който третираме пациентите в западното общество вече в продължение на седемдесет и пет години. Интегративната медицина третира целия пациент.

По време на следването ми обикновено учеха студентите по медицина да гледат на ума и на тялото като на отделни неща. Този подход при обучението е отразен в голяма степен в начина, по който се практикува медицината днес, особено във все по-големия брой специалисти и все по-слабо застъпеното място на цялостния здравен подход към човека и наблягането върху профилактиката и здравословния живот. Когато приключих следването си, фокусът в медицината падаше върху третирането на тялото и неговите органи като отделни единици. Аз бях обучен да правя същото. Но животът периодично ни проговаря и мъдростта на прогресивно мислещите лекари, сред които и моят тъст, пионерът в сърдечната хирургия Джералд Лемоул, ме разтърси толкова силно, че ме накара да изляза от това русло и отвори съзнанието ми за неконвенционалните лечебни подходи. Започнах да търся начини за третиране на пациентите, на които не ме бяха учили в медицинското училище. Не ме разбирайте погрешно – с цялото си сърце вярвам в силата на науката. Но съм практикувал професията си достатъчно дълго и съм имал пациенти от всички прослойки на обществото с различни здравословни вярвания, за да оценя по достойнство ценността на интегративната медицина.

Научил съм колко е важно включването на най-новите идеи, за да помогна на пациентите си, без значение какъв е източникът. За мен, като ръководител на Института по сърдечносъдова медицина в Нюйоркската презвитерианска болница, това означава също така развиването на най-новаторските подходи за замяна на сърдечните клапи. Като директор на болничната програма за комплементарна (допълваща) медицина подкрепих въвеждането на източни медицински практики, като йога и медитация. Разширяването на спектъра от потенциални инструменти изисква и да имаме пълната клинична картина, за да сме в състояние да предписваме лекарства или процедури, допринасящи за предотвратяване и третиране на здравословните проблеми.

„Планът за генна терапия” обучава както пациентите, така и лечителите как да осъществяват тази обемна цел. Фокусът на д-р Мичъл Гейнър пада върху темата как да използваме храната, за да подобряваме здравето си. Но тази книга не е посветена само на консумацията на здравословни храни, а и на това как да се възползваме от силата, скрита в храните, за да променим генетичното си предразположение към едни или други болести, опирайки се на един клон от генетичната наука, известен като „екогенетика”. Екогенетиката се разраства все повече и прилага философията на персонализираната медицина, използвайки определени вещества, за да атакува генетичния профил на пациента за проява на болести като рак, диабет и сърдечносъдови. Фокусирайки се върху биоактивни нутриенти (хранителни вещества), като апигенина в нара, EGCG (епигалокатехин галат) в зеления чай и куркумина в кърито, лекарите ще бъдат в състояние да предписват храни, които работят в полза на здравето на нивото на вашата ДНК. Интересното е, че веднъж щом започнете да консумирате храни, насочени към вашата генна изява, вие постепенно ще загубите афинитета си към вредните за вас храни, като рафинираните въглехидрати.

Запознах се с д-р Гейнър преди години, когато негов пациент дойде при мен за операция на сърцето. Бях объркан от молбата, тъй като в медицинския му картон бе написано ясно, че има рак с метастази, който щеше да го убие за месеци. Пациентът се усмихна и ме помоли да обърна внимание на датата в картона. Диагностицирането на рака бе направено преди повече от пет години! Така установих, че пациентът бе излекуван от д-р Гейнър, и оттогава му изпращам най-трудните случаи, в това число приятели и роднини. Мич е основател и президент на Интегративна онкология „Гейнър” и е клиничен доцент по медицина в медицинския колеж „Уейл Корнел”. Като прочут специалист в сферата на онкологията и интегративната медицина, той се е посветил на съчетаването на медицински практики с доказани комплементарни терапии за лечението на болните си от рак пациенти, което го поставя в изгодна позиция при написването на тази книга за хранителните аспекти на предпазването от болести.

Успехът на д-р Гейнър като уважаван специалист по въпросите на рака се дължи отчасти на умението му да третира човека като едно цяло посредством съчетание от алопатични подходи и алтернативни терапии. „Планът за генна терапия“ предлага практични съвети и рецепти с добавки и сокове, които може да включите лесно към всекидневието си. Тази книга дава представа за еволюцията на медицината, като показва как екогенетичната храна променя генетичния ни код. Предлага също така научни факти в подкрепа на стари като света практики и алтернативни терапии, което е важен компонент за изграждането на мост между източната и западната медицина. Това е ключова стъпка към глобализацията на медицината чрез използването на конвенционални западни и неконвенционални алтернативни начини на лечение, доказали резултатността си при лечението на пациента като едно цяло.
д-р Мехмет Оз, вицепрезидент и професор по хирургия,
Нюйоркска презвитерианска болница – Колумбийски университет
съавтор на поредицата книги за здраветоYou: the Owner's Manual

Сподели в: