Модерният литературен класик Карлос Руис Сафон ни запознава със „Затворникът на Рая”

Испанска готическа приказка за герои, злодеи и страховити загадки – това е романът „Затворникът на Рая” (ИК „Изток-Запад”), в който любимият на цял свят автор Карлос Руис Сафон разгръща разказваческия си талант с пълни сили и с неподражаема оригиналност.

Барселона, средата на XX век. Мъглата сякаш никога не изпуска града от задушаващата си прегръдка. Това е мракобесното време на генералисимус Франсиско Франко: зловещи драми обагрят къщите и улиците, а всяка скрита история дава началото на нова, още по-мрачна мистерия. В тази обстановка започват премеждията на симпатичния герой Фермин Ромеро де Торес. Когато във фамилната книжарница „Семпере и синове” пристъпва тъмното му минало, се задвижва поредица от събития, която ни отвежда до страховития замък-затвор „Монжуик”… и която изважда на повърхността както забравени демони, така и неподозирани тайни.

„Затворникът на Рая” е най-новата история от вече станалия прословут барселонски цикъл, обединен от сходни персонажи, теми и фабулни връзки, които превърнаха Карлос Руис Сафон в един от най-продаваните автори както в Западна Европа, така и извън нея. Из „Затворникът на Рая” лежи връзката между предните литературни сензации на писателя – романите „Сянката на вятъра” и „Играта на ангела”; тук се спотайва и отправната точка на предстоящата развръзка… която крие своите мистерии нейде из безкрайните коридори на Гробището на забравените книги.

Творчеството на Сафон е увлекателна, интелигентна и изключително вдъхновяваща комбинация от романтика, трилър, исторически елементи и щипка магически реализъм, който омайва с неповторим стил и обсебващи сюжети. Самият Стивън Кинг, след прочитането на „Сянката на вятъра”, определя литературния почерк на Сафон като „елегантен, великолепен и първокласен”, а всеобщата истерия по тази вече превърнала се в култ испанска сензация доведе до неизбежните десетки милиони копия, продадени в глобален мащаб. Всичко това затвърждава статута на „Затворникът на Рая” като едно от наистина големите литературни събития тази есен.

Сподели в: