Модерен балет, хип-хоп, джаз и латино ритми представя русенския балет "Откровения"

На 25 юни от 19.00 часа, балетът на Държавна опера-Русе ще представи на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски” своята най-нова продукция „Откровения”. Гостуването в София е по покана на Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици”.

Участват: Весела Василева, Елена Харалампиева, Зорница Петрова, Беатрис Ралева, Радка Петрова, Никол Джиброва, Малина Арнаудова, Детелина Кремакова, Цветелина Катрин Котова, Грета Георгиева, Жаклин Драганова, Александър Марков, Мариян Янков, Теодор Цаков, Стоян Фъртунов, Антон Иванов, Деян Добрев, Михаил Дамянов и др.

* * *

След премиерата на „Откровения” в Русе /на 29 април – Международният ден на танца/, критиката възторжено отбеляза, че „този спектакъл показва в едно ново амплоа русенския балет – на границата между екстаза и напълно овладения език на човешкото тяло, който е безграничен.

… Това беше овладяна стихия, еманация на танцуващото въображение, освободено от постулатите на класическия балет, освободено да мечтае и да твори, докато танцува, докато превежда езика на тялото на езика на емоциите и чувствата, в синхронизирана подборка на музикалните парчета, върху които се играеха етюдите. Беше безумно върховно /insanely supreme, както би се изразил покойният Стив Джобс, таткото на Apple/ усещане за вибрация от сцената към публиката и обратно към сцената…..” – Пламен Калинов, в. „Бряг”, 1 май 2015.

Спектакълът Откровения на Държавна опера – Русе е калейдоскоп от различни танцови техники и светоусещания. В него са представени танцовите фантазии на четирима от най-нашумелите ни танцьори и хореографи в момента – както на българската, така и на европейската сцена. „Ангелина Гаврилова, Анна Донева, Асен Наков и Християн Бакалов сътвориха божествения огън на „Откровения” /Пламен Калинов, в. „Бряг”/. Ангелина Гаврилова е солистка на Балет Арабеск, с репертоар от над 70 роли и редица участия в различни театрални и телевизионни проекти. Преподава модерни техники, композиция и импровизация, учебна практика, специалност „Модерни танци“ в Националното училище за танцово изкуство. В танцовата си композиция от албума Тишината в мен тя ползва музика на несравнимия цигулар Гидон Кремер. С миниатюрата Молитва Анна Донева, на основата на Сюита за виолончело от Й.С. Бах, пресъздава състоянията на надежда и вглъбяване, от които се нуждае всеки в търсенето на своите съкровени мечти. Авторката е сред малцината българи, специализирали хореология и рилийз в престижния Лабан Център Лондон (Laban Centre London). Асен Наков също оформя своя творчески почерк като солист в балет Арабеск. Работи със световноизвестни хореографи от САЩ и Канада, Англия и Холандия. В своята танцова миниатюра той използва хита на Енгелберт Хъмпърдинг  Сянката на твоята усмивка, невероятния глас на перуанската легенда Има Сумак и колаж от латино ритми, за да изрази сложният лабиринт от взаимоотношения между мъжа и жената. Християн Бакалов е европейска и световна звезда като танцьор, с престижни проекти във Франция, Белгия, Норвегия и САЩ. Той е автор на мъжки танц, чиято основа са емоционалните послания с вечния шансон на Au Suivant на Жак Брел.

Силвия Томова

Художественият ръководител на балетната трупа на театъра Силвия Томова дава шанс и на двама млади изпълнители от балета – Александър Марков и Мариян Янков, да се изявят и като хореографи. Техният хип-хоп танц Странен отряд е и с ефектното мултимедийното решение, също дело на балетен артист от трупата – Теодор Цаков.

Виртуозният танцьор и световен първенец на Electric boogaloo Свен Велер подари на Русенска опера своя танц Музикална кутийка, поставен от него с балетните артисти от трупата.

На 25 юни публиката ще се срещне с най-бурно развиващите се танцови стилове, които изразяват чувствителността на младите хора днес.

Цени на билетите от 8, 10, 12 и 15 лева.
Билети на касата на Национален музикален театър „Стефан Македонски” и онлайн и в разпространителската мрежа на Ивентим.

Сподели в: