“Моделиране на пустотата ІІ„ в галерия Астри“ „

На 11 март 2008 от 18 часа в галерия „Астри” (София, ул. ”Цар Самуил” 34) се открива изложбата “Моделиране на пустотата ІІ„- портрети и автопортрети с участието на Валентин Георгиев – живопис, Искра Благоева – живопис и видеоарт и Искрен Семков – живопис и аерографи. 
                           
„Моделиране на пустотата” или портрети и автопортрети е един проект на галерия Астри, чието начало беше през ноември 2007 с изложбата на осем артисти, художници и скулптори. Докосвайки се до материалното и изразявайки отношението си към него,  създаваме своя автопортрет и портрета на битието. Независимо от средствата, с които борави, независимо от подхода си-  реалистичен, сюрреалистичен, абстрактен или друг , художника моделира образа и подобието на личността си.

Моделиране на пустотата
: портрет/автопортрет
Искра Благоева

Портретът на природата, на английски still life, е игра на думи, която, в зависимост от превода, има много значения. Мъртва природа, натюрморт или все още живот. Тази игра на думи поставя въпроси за есенцията на природата и изкуството, даже ако не винаги можем да намерим ясни отговори на тях. Този понякога приеман за остарял жанр на живописта – «репрезентация на умиращата природа» – отново стана актуален и най-добре описва духа на нашето време.

Still life. Все още живот…

През ранния Ренесанс художниците изобразявали природата като едно безформено, духовно пространство. Сегашната ориентация на науката към създаване на изкуствени форми на живот, компютъризираната виртуална реалност и с наблягането на визията, вместо на съдържанието, може би превръща традиционното търсене на истината в отживелица. Вече няма абсолютна реалност, а множество реалности, всяка толкова реална или изкуствена като другите. Възможно е краят на модернизма да съвпада не само с края на природата, но и с края на истината. Бавно, но постоянно заместваме досега познатата ни природа с един вид изкуствена природа. Един нов модел на реалност заменя нашето традиционно възприятие на природните закони. Едно пътуване през джунглата на «Дисниленд» всъщност е по-реално за повечето хора, отколкото истинското през джунглите на Амазонка. Изкуствено оцветени и генно манипулирани ягоди са по всеобщо мнение по-добри на вид и на вкус от естествено раслите.

Изложбата продължава до 25 март 2008.

Друго в "Астри"

Сподели в: