Много бронзови монети от IV-VI век и теглилка за златни монети са сред тазгодишните находки в Абритус

Приключиха разкопките в археологическия комплекс Абритус край Разград, съобщиха оттам. Много бронзови монети от периода IV-VI век, теглилка за златни монети, пръстени, фрагменти от стъклописи и стъклени кандила са част от находките за този сезон при разкопките на култови християнски сгради в археологическия комплекс.

Многото стъклени фрагменти карат археолозите да предполагат, че откритата  църква от Х век е била украсена с богати стъклописи. Според тях мястото най-вероятно е било епископски център и книжовно средище по времето на цар Симеон и цар Петър.

Първите разкопки в района са проведени още през 1887 г. Системни археологически проучвания започват през 1953 г. Градът е открит при разкопки през 1954 г.

Абритус е изграден по типа на римските градове с прави улици, обществени сгради, построени в центъра около градски площад (форум). Водоснабден е чрез няколко глинени водопровода. Защитен е с крепостна стена. През 1976 г. укрепителната система на Абритус е разкрита напълно. Крепостта има четири порти, 35 кули и 9 потерни. Портите са разположени по средата на крепостните стени, с изключение на източната, която поради неравностите на терена e изместена до североизточната кула.

Сподели в: