Млади художници се съревновават за престижна Арт награда

За първи път тази година в България се връчва престижната награда за млад художник в областта на съвременното изкуство БАЗА.  Тя се  изразява в стипендия и шестседмичен престой в International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк през периода октомври 2008 – май 2009 и самостоятелна изложба през 2009 г. в галерията на Института за съвременно изкуство – София.

Ежегодната награда за млад художник е основана за първи път през 1990 г. в Чехия от създателя и директора на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс. Днес отличието  се присъжда в 10 европейски страни и се е превърнало в едно от най-престижните отличия и сериозна професионална атестация. Сред държавите, присъединили се към наградата, са Чехия, Словакия, Хърватска, Косово, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Словения, Албания. Като резултат от активния обмен на информация между страните е основана международната мрежа за награди за млади художници YVAA.

Целта е да се осигури подкрепа за младите художници, като им ес предложат нови възможности за образование, изследване и професионална реализация.

Инициативата и организацията на процедурата по наградата и изложбите е на Института за съвременно изкуство – София, който впоследствие е избран да организира провеждането на конкурса.
    
Конкурсът бе отворен за творци до 35 години, работещи във всички медии на съвременното изкуство. Явилите се 32-ма млади художници работят в най-разнообразни жанрове на съвременното изкуство – живопис, скулптура,  видео, обект, инсталации,  като най-младият участник е роден през 1983 година. Журито в състав – Боряна Драгоева, Кирил Прашков, Мария Василева, Яра Бубнова и Станислав Памукчиев бе приятно изненадано от жанровото разнообразие и равнището на представените работи и завиши бройката на номинираните за наградата от 4 на 6 млади автори. Техните имена вече са известни: Бора Петкова, Василена Ганковска, Викенти Комитски, Виолета Танова, Лазар Лютаков и Рада Букова. Те ще се представят в обща изложба в Софийската градска художествена галерия в началото на месец май. Победителят ще бъде обявен на откриването на експозицията.
Конкурсът за наградата БАЗА ще се провежда всяка година.
СГХГ е партньор на проекта.

 

Сподели в: