Млади художници в битка за награда от 7000 евро

За десети път Хенкел Централна и Източна Европа обявява своя конкурс за изкуство в региона Централна и Източна Европа. Отличието, което включва и парична награда от 7000 евро е насочено към художници от 23 страни в региона. Призът се връчва в сътрудничество с KulturKontakt Австрия и Музея за модерно изкуство във Виена (MUMOK).
 
Същевременно ще бъде връчена и награда Youth Artist’s Prize Austria за млад австрийски художник на стойност 2 000 евро.Този път конкурсът ще даде и трета награда, под формата на стипендия за млад артист от Ценртална и Източна Европа, чиято парична равностойност също е 2 000 евро. Победителят се избира сред участниците в програмата Artists-in-Residence на KulturKontakt Австрия.
 
„Ние отделяме специлно внимание на насърчаването на изкуството. Това е защото изкуството допринася както за културния обмен, така и за взаимното разбиране". Целта на този конкурс е  "да дадем своя принос към процесите на европейска интеграция”, споделя Гюнтер Тумзер, Президент на фирмата, обяснявайки мотивите за дългосрочното им обвързване с изкуството.

Тази година конкурсът за пореден път ще отличи забележителни и иновативни творби на изкуството от сферите на  живописта, рисуването, фотографията, видеото и инсталациите. Изтъкнато международно жури ще се събере през лятото на 2011 г., за да избере петима финалисти за голямата награда, както и да определи победителя. Неговото име ще бъде съобщено на гала церемония във Виена през ноември 2011 г. в присъствието на всички номинирани.

Документи и условия за участие:
1.    Автобиография и артистична кариера (на английски или немски език; възрастова граница: 40 г.):
•    В автобиографията да фигурират трите имена на кандидатите, дата и място на раждане, адрес, телефони и електронна поща за връзка
2.    Представяне на 5-10 творби: Не се приемат оригинали!
•    За творби от сферите на живописта, рисуването и фотографията се приемат снимки (на творбите), подредени в папка и/или каталози (максимален размер А3); без слайдове, CD-та или DVD-та.  
•    За видео и инсталации се примат DVD дискове с максимална продължителност на записаните презентации до 10 минути.
3.    Всички творби трябва да са направени след 2008 г.

Адрес за изпращане на материали:
На вниманието на Нина Методиева – Отн. Henkel Art.Award. 2011; Хенкел България ЕООД; София 1700, бул. Симеоновско шосе 120

Краен срок за подаване на документи: 10 юни 2011 г.

Сподели в: