Млади български таланти бяха отличени в Италия

Първа награда за 12-годишната Ивана Вълчева и трета – за 14-годишния Сава Вутов донесе участието им в ХVIII-я Международен конкурс за млади музиканти "Città di Barletta " в Италия. Пианистите са ученици на Александър Василенко в НМУ „Л. Пипков” София. Те спечелиха отличията в категориите „В” и „С”. Младите българи впечатлиха международното жури с таланта и перфектното си сценично поведение.

Конкурсът се състоя от 30 април до 4 май 2008 г. в град Барлета, Южна Италия. В осем възрастови групи в различни категории се състезаваха млади пианисти от 17 държави, сред които – Италия, Германия, Полша, Русия, Украйна, Литва, Армения, Сърбия, Китай, Южна Корея, Япония, Тайван. Българските пианисти спечелиха признание в тежка конкуренция с музикални надежди, представители на руската, китайската и японската клавирна школа и високо вдигната летва на изискванията.

 „Слаби конкурси няма! Аз съм много доволен!”, споделя преподавателят на Ивана и Сава – Александър Василенко. Той разказва за радостта и задоволството на г-н Франческо Монополи – домакин на конкурса Città di Barletta, тъй като още с първото участие на страната ни доведе до спечелване на награди. За Ивана и Сава това е признание за трети път. Те са били награждавани и за  участия на състезания в Болня, Скопие и Ст. Загора. За възрастта си младите музиканти имат натрупан солиден опит като конкурсни изпълнители.

Сподели в: