Младият оперен певец Кирил Хавезов ще изнесе концерт "Песни преди мълчанието"

На 20 юни 2008 г. от 19 часа в залата на Съюза на българските композитори на ул. "Иван Вазов” №2 младият оперен певец Кирил Хавезов ще изнесе концерт с някои от най-красивите български песни на ХХ век. С концертния спектакъл, наречен "Песни преди мълчанието”, баритонът си поставя амбициозната задача не само да съживи прекрасните песни на композиторите Добри Христов, Георги Златев-Черкин, Панчо Владигеров, Георги Спасов, Иван Маринов, Димитър Петков и Георги Костов, но и да ги обедини в един общ поетически текст за любовта. И тъй като за българската поетическа традиция понятието "песен” дълго време е било изполвано, за да обозначава и стихотворения, в "Песни преди мълчанието” се вплитат в едно цяло и стихотворения, и фрагменти от творчеството на Иван Вазов, Цанко Церковски, Кирил Христов, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Гео Милев, Елисавета Багряна, Никола Вапцаров, Дора Габе, Веселин Ханчев и Асен Разцветников.

В работата си с песните Кирил Хавезов се доверява на талантливата пианистка Боряна Ламбрева, която е преподавател по камерно пеене в НМА "Панчо Владигеров”, а интерпретацията на поетическите текстове е поверена на младата актриса Мариана Йотова.

Преди да завърши оперно пеене в консерваторията, Кирил Хавезов завършва българска филология в Софийския университет, а преди това и театралния клас към Театър студио "4хС”. Затова и "Песни преди мълчанието” е смесица от музикални, литературни и театрални жестове спрямо българската любовно-поетическа традиция, която може да се нарече "Перформативно-музикална антология на българската любовна поезия”.

Драмата на българската класика е в нейната каноничност, в нейното признаване за еталон, което я прави статична и "учебникарска”. За да се усети животът в нея, е необходимо да се търсят нови подстъпи към значенията й – и тогава ще се окаже, че дори и най-баналните текстове могат да се превърнат в непознати и приканващо интересни за нас.

Концертът е безплатен
, така както и достъпът на всеки българин до българската поетическа класика. По този начин създателите на музикалната проява призовават да се възползваме от правото си да бъдем културни българи, които поддържат живо българското изкуство, защото то е най-ценното в националната ни самоличност.

Сподели в: