Младен Конаров представя Глас от Родопите

Музикална къща „Гега Ню” представя новото си издание с изпълнения на Младен Койнаров. Подбраните песни са сред най-популярните от репертоара му. Особено запомнящо се е участието на двама големи майстори на родопската каба гайда – Георги Мусорлиев и Петър Янев. Някои от песните са записани с оркестър – на ансамбъл „Родопа” – Смолян и на Българското национално радио.
Роден в сърцето на Родопите, в с. Оряховец, Смолянско, Младен Койнаров започва творческия си път като солист в концертна група (1966), а през 1970 г. е приет в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопа” – Смолян. До днес певецът е негов солист.
Издирил е и е записал над 350 песни от Средните Родопи. Над 70 от тях са съхранени на дългосвирещи плочи и в Българското националното радио, а участията му в телевизионни предавания са над 140. Получава Втора награда на радиоконкурс за народна музика Prix de folklore – Братислава през 1978 г. За заслуги в съхраняването и популяризирането на българския фолклор, Младен Койнаров е отличен със „Сребърна лира” (1995) и „Златна лира” (1998), присъдени му от Съюза на музикалните и танцови дейци в България.
Богатия си опит певецът предава на най-малките. През 2000 г. основава школа за народно пеене в Смолян. Негови ученици вече са лауреати на регионални и национални конкурси и фестивали.

Сподели в: