Младежкият оркестър на ЕС в София

110 от най-талантливите млади музиканти от всички страни-членки на Европейския съюз ще свирят за първи път у нас в зала “България” в първия ден от пролетта на 2008 г. Концертът на Младежкия оркестър на Европейския съюз е на 22 март от 11 часа в зала “България” и ще бъде под диригентството на световноизвестния Владимир Ашкенази, а солист ще бъде виртуозната цигуларка Арабела Щайнбахер.

Младежкият оркестър на Европейския съюз е създаден преди точно 30 години, през 1978 г., с мисията да работи за европейската идея по възможно най-добрия начин – нима може да има по-добри посланици от младостта и таланта? Не случайно това са оценили някои от музикалните гении на 20-ти век в лицето на Херберт фон Караян и Клаудио Абадо, които в различни периоди са били музикални директори на оркестъра. Музикалният директор на оркестъра днес, в лицето на маестро Владимир Ашкенази е един от най-достойните продължители на тази традиция. Той е дирижирал някои от най-големите оркестри в света – Немския симфоничен оркестър в Берлин, Симфоничния оркестър NHK в Токио, Чешката филхармония, а сега застава начело на една формация, която реално е бъдещето на европейската класическа музика.

Солист на концерта на 22 март ще бъде немската виртуозна цигуларка Арабела Щайнбахер. Само на 27 години, тя е утвърдена на международната сцена и вече има изяви с водещи международни оркестри в някои от най-големите концертни зали в света.

За първи път в Оркестъра има и български музиканти. Страната ни ще бъде представяна от 23-годишната цигуларка Василена Милева и 19-годишната виолистка Елица Богданова. Младите ни таланти се обучават в две от най-престижните музикални училища в Лондон.

За начало на първия си концерт в България Младежкият оркестър на Европейския съюз е подготвил истински реверанс към всички нас – изпълнение на Българска Рапсодия (Вардар) от Панчо Владигеров. Младите музиканти ще изпълнят и две творби на класически композитори – Концерт за цигулка на финландския композитор Ян Сибелиус и Symphonia Domestica на Рихард Щраус.

Събитието ще премине под почетния патронаж на президента и на министър-председателя на Република България. Патрони на концерта са министърът по европейските въпроси, министърът на културата и министърът на външните работи.

Европа не би била това, което е днес, без богатите си културни традиции, а у нас те могат да съществуват благодарение на подкрепата на бизнеса. Ще бъдем свидетели на културно събитие от този мащаб благодарение на партньорството на Уникредит Булбанк.

Билети за концерта се продават на касите на зала “България”.

Още информация за Младежкия оркестър на Европейския съюз можете да намерите на www.euyo.org.uk


Програмата на оркестъра в София

Сподели в: