Младежка програма „Жива кулинарна традиция“ започва в Поморие

Днес в Поморие, се дава начало на Националната младежка програмаЖива кулинарна традиция“. Бъдещите шеф готвачи от морското градче са първите участници в инициативата, които ще демонстрират пред целия град таланта си в кухнята. Те ще приготвят 10 ястия от региона, които бяха подбрани от 50 традиционни рецепти.
Демонстрациите ще се проведат в хотел „Атриум“, Поморие, в 13,30 часа.

Менюто на вкусната демонстрация включва баница с коприва, гергьовденска салата, дроб сарма с лапад и булгур, кюфтета от фасул и картофи, лютика от сушени пиперки с картофи, мързелив тутманик, печен кромид със сушени червени пиперки, пълнена пуйка, салата от чирози и супа от нахут.

Демонстрациите, в които младежите ще покажат как се приготвят уникални за региона български рецепти, са част от програмата „Младежта в действие“ на Европейската комисия и „Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7“ – А.Р.И.З.-7 – проект, който върви вече втора година.

Общо 6 са градовете, избрани да представят разнообразието от традиционни български рецепти, и след Поморие е ред на Сопот, Видин, Враца, Сливен и Гоце Делчев. Общият брой на събраните рецепти е 300, като от тях от всеки регион бяха избрани 50, а след това – по 10.

Творчеството и професионализмът на младежите ще бъдат оценени от всички официално поканени гости на този вкусен празник. За приготвянето на уникалните регионални ястия младежите ще получат подкрепата на много от своите съученици. Целта на проекта е да насърчи младите хора да изследват и опознават българското кулинарно наследство и да развие техният усет, талант и въображение, за да бъдат по-успешни в бъдещото си професионално развитие.

Още на Kafene.bg:

Третото издание на Монтфиз Арт Фест 2012 в Созопол от 21 до 29 юли

Сподели в: