Млада рокбанда SEVI изаде книга за капаните на шоубизнеса

На 6 февруари вечерта с концерт в „София лайв клуб” групата SEVI ще представят своята книга „Цената да бъдеш себе си”  Поводът е 5-тият рожден ден на младата рок банда. Васко Кръпката, Звезди от „Ахат”, БТР, Етиен Леви, Буги Барабата – това са малка част от популярните музиканти, поканени на партито на SEVI. Авторът на книгата е музикалният наблюдател и журналист Николай Христов.

В книгата са разказани истории  за срещите на Светлана Близнакова и Рали Велинов – създателите и двигатели на SEVI – с продуцента на Ерос Рамацоти и „баща” на легендарната група „Матия Базар” Пиеро Касано, който предлага на Светлана парче, предназначено за Тина Търнър. За двата месеца в Италия, прекарани с барабаниста и творчески директор на турнетата на Уитни Хюстън Майкъл Бейкър. За кастинг в Англия. За провален договор в Чикаго с продуцента, композитор и тонрежисьор Ралф Пучинели, заради отказана американска виза…За решението от солов изпълнител да станеш създател на група. За пътя от нулата до първото европейско турне. За надежди, измама и лъжи в шоубизнеса. Някои от случките и обстоятелствата са толкова невероятни, че на места читателят ще се почувства като в трилър, на други в екшън, на трети в драма, само май хорър няма в тази книга, която ще се разпространява по клубове, избрани книжарници и музикални магазини.

Авторът Николай Христов дава отговор на въпросите: Може ли една група да се менажира сама, без зад гърба й да стои голяма продуцентска компания и без да е част от нечий лейбъл? Може ли да успееш само с авторска музика? Може ли да се издържаш от  участия? Как се пробива на международния пазар? Как се снима клип, как се записва албум, как се прави стайлинг, как се организира шоу, как се набавя реквизит, как се прави реклама, как можеш да се свържеш с най-големите музикални компании по света? И всичко това без богат благодетел. Как се случва  така, че може да въртят песните ти със страшен успех в Перу и Еквадор, а да те” отсвирят” от местни кабеларки? Как се организира рокмаратон и има ли рок общност у нас?

Ако се съди по броя на участниците в „Гласът на България”, „X фактор”, „Мюзик айдъл” и други подобни бивши и актуални  формати, у нас има хиляди момчета и момичета, които мечтаят да се занимават професионално с музика. Като прибавим и тези, отпаднали на кастингите или изобщо не набрали смелост да се явят, бройката нараства главоломно. И всички тези хора вероятно си задават горните въпроси, други пък въобще не са се досетили на този етап за всичко, което ги очаква по евентуалния път на славата. Без да има претенции на учебник, книгата за група SEVI открехва завесата и показва част от лицето на шоубизнеса зад пудрата, аплодисментите и светлините на прожекторите. Това не е наръчник за правене на музикален бизнес у нас, а емоционалната история на няколко души, които преследват мечтата си да покорят Италия. Тази мечта дотук им струва един продаден софийски апартамент и много рани по тялото.

Сподели в: