Млада българска пианистка спечели овациите на виенска публика

Петнайсетгодишната пианистка Виктория Василенко спечели сърцата на повече от 100 почитатели на класическата музика в залата на кметството на виенския квартал "Виден”. Нейните изпълнения и невероятното й сценично присъствие изумиха претенциозната публика на австрийската столица.
 
Ученичката от класа по пиано на проф. Стела Димитрова – Майсторова в НМУ „Л. Пипков” – София изпълни произведения на Жан-Филип Рамo, Лудвиг ван Бетовен, Фредерик Шопен, Клод Дебюси, Родион Шчедрин и Любомир Пипков. Извикана на "бис", Виктория Василенко изпълни "Гайда" из Миниатюри от Д. Ненов и "В подражание на Албенис” от Р. Шчедрин. Аплодисментите на публиката  доказаха, че тя е необикновено музикално явление не само в България, но и в Европа.

Концертът се проведе в рамките на Културните тържества на отделните квартали на Виена. На 28 май 2008 г.  Виктория Василенко ще свири отново в австрийската столица – в престижната зала на фабриката за пиана "Бьозендорфер". Месец по-късно – на 28 юни 2008 г. в камерна зала "България" в рамките на фестивала "Софийско лято" младата пианистка ще изпълни пред столичната публика Соната №17 от Бетовен, "Сюита за пианото" от Дебюси и "Две полифонични пиеси" от Шчедрин.

Сподели в: