Мишел Стойкова: Хората са много отворени да даряват

Мишел Стойкова е смелата дама, която стои зад прекрасната кампания "Операция Плюшено мече".

Тя ни разказа повече за първоначалното вдъхновение, което я подтиква да започне инициативата, доброволческата култура в България и предизвикателствата, с които се среща всеки ден в работата си.

Какво те вдъхнови за да започнеш "Операция Плюшено мече"?

По време на моите студентски години в Лондон един приятел на име Димитри Параскева (който няколко години по-късно замина за Уганда на доброволческа мисия и беше от част вдъхновение за работата ми на същото място миналата година) ми разказа за една интересна кампания. Тогава станах част от "Shoe Box Day" ( в България позната като "Денят на кутията за обувки"). Концепцията е простичка, но носи много заряд и любов – взимаш една кутия за обувки и я пълниш с играчки и принадлежности за училище, подходящи за дете в определена възраст и от определен пол; надписваш я и я пращаш на организацията, а те от своя страна разпращат всички събрани кутии в държави от Третия свят – предимно в Африка. Когато научих за тази кампания, много се впечатлих и идеята ме окрили. Реших, че можем да я приложим до някаква степен и в България. Когато се прибрах за Коледа от Лондон в Бургас, имаше само 10 дни до Бъдни вечер и затова просто събрах всички запазени, красиви и почти нови вещи от моята стая, на които едно дете би се зарадвало, и ги опаковах прилежно. След това заедно с приятел ги занесохме в дом за деца, лишени от родителска грижа "Коджакафалията" в моя роден град и останалото е история.

Тази година кампанията навършва 10 години. Започнах с помощта на един човек през далечната 2007, когато посетихме 24 деца от един дом и стигнахме до 2016 година, през която семейства и дарители от цяла България, както и българи в чужбина, направиха Коледата възможна за точно 7000 деца от 364 институции във всички 28 региона на България. Зад това дело стои колективният труд и креативност на екип от над 200 човека, които безвъзмездно даряват време, енергия и любов на тези, които най-много имат нужда от нас и правят мисията ни реалност. Ние и нашите приятели не просто връщаме детството на децата, но и успяваме да снабдим институции като ЦНСТ и Дневни Центрове за деца с увреждания с много важни уреди: вертикализатори, велоергометри, апарати за астма, монтесори играчки заедно с други материали, консумативи и пособия от първа необходимост в по-бедните региони. Всичко тръгна от една малка искрица, запалена на другия край на Европа, която пренесох в нашите земи, за да се разрази огънят на добротата.

Развиват ли се нещата, както си си ги представяла?

Развитието ни през годините е невероятно. А най-красивото от всичко са неочакваните срещи и запознанства със съмишленици от цялата страна – хора, които искат с малко дори да помогнат и да са част от чуждото щастие. През 2016 сформирахме официален екип и регистрирахме "Мечето" като сдружение в обществена полза, защото вярваме, че е време да преминем от посещенията и материалните помощи към сериозна целогодишна работа с деца в неравностойно положение. Не искаме да виждаме децата само по празниците.

Така се роди и идеята за "Скритите таланти на България" – новата ни менторска програма, която ще стартира този септември и която ще работи с 10 даровити деца в неравностойно положение, като им помогне да развият талантите си и да тръгнат по пътя на успеха и свободата. Програмата ще осигури на всяко едно от тях ежеседмични срещи с персонален ментор, частни уроци, достъп до семинари, работилници, спортни лагери, състезания в сферите, в които бенефициентите ни искат да се развиват. Екип от хора ще работи с всяко дете и в рамките на една година ще създаде акселератор за неговия талант. Вълнуваме се много, защото вече сме избрали 10-те деца и скоро ще ги обявим. Проектът крие много потенциал и ние търсим още партньори, съмишленици, доброволци и спонсори, за да го осъществим. Ако имате желание да ни помогнете, можете да ни пишете email в сайта ни www.plushenomeche.org.

Кои са основните предизвикателства в този проект?

По време на Коледната кампания предизвикателство е комуникацията между дарители и нашия екип. За съжаление част от хората все още не четат инструкциите, които ние публикуваме на всевъзможни места. Даже обмисляме да стартираме една кратка кампания "Обикни четенето" малко преди старта на "Операция Плюшено Мече". Може би една от най-важните части на кампанията, за която винаги в няколко региона не достигат хора, е именно посещенията и раздаването на подаръците. Винаги има поне 2-3 региона, където нашите регионални сами се борят и правят чудеса от храброст само и само децата да си получат подаръците. Определено имаме гореща нужда от още доброволци за разнасянето и раздаването на подаръците.

Има ли вече у нас достатъчно добре развита култура за дарителство и за доброволчество?

Благодарение на платформата Timeheroes, Holidayheroes и Национална Мрежа на Децата, нещата значително се промениха в последните няколко години. Докато в Централна Европа и Америка си е направо задължително да си бил доброволец някъде, за да те вземат на работа, при нас това е все още нова концепция (имайки предвид, че все още чакаме да се приеме официален закон за доброволческата дейност в България). Но хората са много отворени към това да даряват – вече започна да става "модерно" да даряваш не само средства, но и време. Ако ние не поправим това, което не ни харесва в държавата, която наричаме наша, то няма кой друг. Хората започват да го осъзнават и това става все по-забележимо от обществото ни. Пробуждаме се от дълга дрямка – предстоят много вълнуващи години за всички ни. 

Разкажи по кои проекти / акценти работите в момента?

В момента основен фокус е "Скритите таланти на България". Започваме издирване и обучение на менторите, които ще работят с десетте избрани от екипа ни таланти. Същевременно търсим още възможности за финансиране и известни успели хора, работещи в сферата, в която нашите даровити деца искат да се развиват, за да им дадем един невероятен старт. Имаме деца от: Бургас – танцово изкуство и хореография, Варна – приложни изкуства, София – танци, изкуство и графичен дизайн, пеене, спорт и футбол,  и Видин – спорт (каяк).

Какво си пожелаваш?

Да стигнем далеч и да дарим светло бъдеще на колкото се може повече деца в неравностойно положение. 

Сподели в: