Михаил Милчев: Ходете на театър, за всички ни това ще е празник!

Михаил Милчев е популярен български актьор, участва в множество театрални постановки, като от 1990г. е в трупата на театър "София". Има участия в български и чуждестранни игрални филми, в няколко телевизионни програми.
Завършил е актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кр.Сарафов” през 1990 г. при проф. Николай Люцканов и семестриално – право в СУ „Св.Климент Охридски”. Има участия и в постановки на НДТ „Сълза и смях” и „Свободен театър”. Роли: Татенцето в „Елизавета Бам – 1” и „Елизавета Бам – 2” от Даниел Хармс, Алцест-Филинт в „Антропомизантропос” по Молиер, Камю, Сартр, Карлен в „Училище за шутове” от Мишел де Гелдерод(номинация за А`Аскеер), Милорад в „Д-р” от Бранислав Нушич, Пери Смит в „Хладнокръвно” по Труман Капоти, Симеон в „Пир по време на демокрация” от Стефан Цанев, Моцарт в „Сбогом, Моцарт” авторски спектакъл на Б. Богданов, Бенгдсон и Призрака в „Соната на призраците” от Стриндберг, барон Тузенбах в „Три сестри” от Чехов, Заеко в „Ноев ковчег” по Й. Радичков, Персонажи в авторските спектакли на Б.Богданов „Гледалото или вечната балкански кръчма”, „Чакалото или вечната балканска кръчма”, „Мечталото”, Неоптолем във „Филоктет”, Грумио в „Укротяване на опърничавата”, Брат Лоренцо” в “Ромео и Жулиета” от Шекспир, Мъжа в “Драскотини от дъжда” от Яна Добрева, Фред в “Уморените коне ги убиват, нали?” по Хорас Маккой, Хлопов в "Ревизор" от Н. В. Гогол и др.

В кои постановки ще можем да ви гледаме през новия театрален сезон?
В „Грозният“, „Господин Колперт“, „Суматоха“, „Преди/След“, „Албена“, „Ревизор“, „Четири стаи“. Вече репетирам в предстоящата премиера „Тримата мускетари“.

Участвате в най-новата премиерна постановка на Театър "София" – "Преди/След". Бихте ли разказали за постановката, какво да очакват
зрителите, каква е Вашата роля?

Моята роля е на човек в изпитание на връзката си, човек, който трябва да вземе решение как да живее След, като Преди е доста объркано. Най-добре е да дойдете да гледата постановката, тъй като тя поставя много интересни въпроси по начин, непознат за българския театър.

Вие взехте участие в една от най-очакваните премиери за миналия сезон – "Суматоха" по Радичков. Очаквате ли успехът й да се повтори през новия сезон?
Да, разбира се – та това е Радичков. Ние обичаме тази постановка и това достига до зрителите ни, които винаги се забавляват в залата.
  
Как се подготвяте преди спектакъл?
Движа се непрекъснато. Правя всичко възможно, за да съм сам – но това е невъзможно в театъра. Значи – аз нервнича и сигурно – това изнервя останалите. Но на сцената сме изключително добър екип.

Имате ли любима роля?
Да, имам . Всяка роля си обичам .

В последните месеци една от най-обсъжданите теми в обществото са театралните реформи и съкращенията в културните институции. Как гледате на тях, каква е вашата позиция?
За съжаление – това не са най-обсъжданите теми в обществото, тъй като не културата е приоритет. Иначе аз съм убеден, че българският театър и въобще българското изкуство трябва да получат повече грижи, подкрепа и внимание, тъй като те са доброто лице на страната ни пред света, а и вярвам, че има хора, които изпитват потребност от общуване с изкуството.
  
Какво е най-голямото предизвикателство пред българския артист?
Да продължи да бъде български артист, а не европейски работник.

Какво обичате да правите в свободното си време?
Чета, слушам музика, занимавам се със сина си, тръпна за среща с голямата си дъщеря и си играя с кучето.

Бихте ли отправили едно пожелание към читателите на Kafene.bg?
Бъдете здрави, ходете на театър – за всички ни това ще е празник.

Сподели в: