Михаил Белчев – “Ти ме повика, живот”

Тази година, известният певец, поет, композитор и режисьор отбелязва 65-годишния си юбилей заедно с колеги и приятели, изпели незабравими песни по негови стихове. Големият концерт на Михаил Белчев под надслов „Младостта се завръща“ ще се състои на 10 ноември в зала 1 на НДК.
Ден преди това всички, които обичат поета и неговото творчество, ще могат да вземат в ръка книжно томче със стихове, написани и изпети през годините. Сборникът съдържа 71 стихотворения, които са подбрани прецизно от автора. Михаил Белчев е от малкото творци, които могат да си заслужат определения като романтичен рицар, позитивен ерудит, духовна личност, неостаряващ като любовта, влюбен в живота. Човек, който има много искрени приятели, песни, които обича цял един народ, човек, който се вълнува от красотата, любовта, доверието, човещината и от всяка добра дума. Човек, заслужил уважение, заради веруюто: “С нокти и зъби до край своята чест отстоявай!”
Книгата е естетски оформена и илюстрирана. Заслуга за това издателско постижение има художничката Рада Якова, която затвърди своето участие в представянето на цялата поетическа поредица на издателство “Дамян Яков”. Илюстрираните от нея книги грабват окото на ценителите и затова присъстват в много домашни библиотеки. Всяко томче носи различен облик и послание, читателите се радват еднакво и на поезията и на формата, в която е облечена.
Юбилеят на обичания от няколко поколения творец – Михаил Белчев, ще бъде отбелязан именно с такава нова книга.
Михаил Белчев е носител на „Златен Орфей“ за цялостно творчество през 1996 г. Получава националната литературна награда „Г. Джагаров“, 2004 г. Избран е за академик на Българската академия на науките и изкуствата през 2009 г. Кавалер е на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие, за особено значими заслуги в областта на културата – през 2010 г. Удостоен е с почетната награда на Министерството на културата „Златен век“ за заслуги към българското изкуство, 2011 г. и др.
Издателство “Дамян Яков”

Сподели в: