Михаела Дамянова: Можем да мотивираме хората да четат с инициативи подобни на „Забавното лятно четене”

Михаела Дамянова работи като библиотекар в детския отдел на РБ „Христо Смирненски“ в Плевен. По време на обиколката на инициативата „Забавното лятно четене 2012 се срещнахме с нея. Тя беше така любезна да ни разкаже за библиотеката, книгите, четенето и децата.

Как протича един работен ден в библиотеката в Плевен?
Нормално. По един приятен начин, всеки ден е различен. Имаме разнообразни мероприятия с лектори, игри, прожекции на филми и много други забавления.

Кои са основните проблеми на ежедневието Ви и какво бихте променила, ако бяхте например Кмет на града?
Основните проблеми в ежедневието ми са предимно финансовите, както на повечето хора. Старая се да гледам позитивно на нещата.

Ако имах властта на кмет на града, бих вложила повече внимание и ресурси за културна дейност и социална политика в Плевен. Би било хубаво да има летен театър, кино, ежегодно провеждане на панаир на книгата. Като цяло може да се направи много в тази посока.
 
Как можем да мотивираме хората да четат повече и да посещават библиотеките, според Вас?
Можем да мотивираме хората да четат с инициативи подобни на „Забавното лятно четене”. Изключително важно е да се  изгради целенасочена и последователна рекламна и ПР стратегия в библиотеките. Разбира се, важно е да се отпуснат повече финанси за библиотеките, за да набавяме новоизлязла литература. Когато читателите виждат по рафтовете нови книги или електронни четци, те възприемат библиотеката, като развиваща се, а не застаряваща институция.

За Вас самата какво представлява и какво Ви носи работата в библиотеката?
За човек, който обича книгите, работата в библиотеката е удоволствие. Особено удовлетворение изпитвам, когато след събеседване с читателя, заедно открием точната литература за него. Организирането на мероприятия за деца също носи много положителни емоции. Макар, че изисква време и усилия, накрая винаги оставяш с усещането, че си направил нещо обогатяващо.
 
Какви книги предпочитате да четете Вие?

Обичам да чета всякаква литература. Човек  не бива да си поставя граници – този жанр е добър,а този не! Няма такова нещо! Различните жанрове носят различни емоции и вътрешни преживявания. В последно време, чета предимно  приложна психология и професионална литература, но ако искам да разпусна, с удоволствие бих избрала чиклит или фентъзи.
 
Пожеланието Ви към читателите на Kafene.bg?
Усмихвайте се! Бъдете открити и позитивни и сядайте по-често в парка с книга в ръка – страхотно усещане! 
 
Още на Kafene.bg:

 Най-четящият град в националната кампания "Забавното лятно четене" 2012 е Русе

След София "Забавното лятно четене" 2012 гостува в Плевен, Русе, Варна, Бургас и Стара Загора

 
Вицепрезидентът Маргарита Попова откри кампанията „Забавното лятно четене“ 2012

Сподели в: