Митът за Крампус: Какво получават непослушните за Коледа?

На Skeptics in the Pub британският скептик Дебора Хайд ще ни разкаже за антипода на Дядо Коледа от Централна Европа

Вече близо 20 години Дебора Хайд пише и говори за различни паранормални феномени от цял свят. Почитателка на по-мрачната страна на митовете от малка, тя прилага научния метод, за да разгледа различни вярвания от цял свят – през призмата на критичното мислене. На следващото издание на Skeptics in the Pub на 1 декември от 20:00 в Club Gramophone в София тя ще запознае публиката с древно митично същество, набиращо популярност отново – Крампус.

Пoлу-демон, полу-козел, спътникът на Дядо Коледа на име Крампус поема неприятната част от задълженията на добрия белобрад старец в празничните дни. Дядо Коледа награждава добрите деца, а Крампус се грижи непослушните да бъдат наказани. Не е сигурно кога този мит бележи началото си, но вече векове той се предава из Централна Европа, а в последно време се радва на все по-голяма популярност и на Запад, в САЩ и Великобритания. На много места в Европа нощта на 5-ти декември се нарича Krampusnacht – нощта на Крампус. В тази нощ хора се обличат като косматия демон и обикалят улиците с вериги, посещават домове и раздават въглища на непослушните деца.

Дебора Хайд ще разкаже повече за митичната фигура и легендите, които я обграждат. Тя има дългогодишен опит в изследването и анализа на подобни фолклорни разкази, като в момента разказва за тях като редактор на The Skeptic Magazine, както и в собствения си блог Jourdemayne. Многократно тя е била гост говорител на различни събития, включително на Skeptics in the Pub, QED, Skepticon. Българската публика я познава от форума за популярна наука Ratio, където през 2013 година тя анализира митове за вампирите.

Събитието ще се състои на 01.12.2017 като част от ежемесечната серия срещи за популярна наука Skeptics in the Pub, организиран от екипа на Ratio. С вече над 30 издания в София, Skeptics in the Pub говори за наука на разбираем език по различни теми – астрофизика, неврология, генетика, психология и други. Повече за събитията ще видите във Facebook и на сайта на Ratio.

Видео от лекцията на Дебора Хайд от Ratio 2013 е достъпна за свободно гледане онлайн.

Сподели в: