Митко Петров и DIA с първи дует

Песента им #21 е нестандартен поглед върху живота през 21 век

Двама от най-успешните млади свободни музикални артисти в България – Митко Петров и DIA се обединяват в първи дует!
Резултатът е нестандартното поп парче #21, което съчетава хитово звучене с необичайна структура, остроумни лирики, фолклорен припев и смислени послания.

Идеята за съвместната им песен се ражда след няколко предишни концертни колаборации. Свързва ги фактът, че са млади, самопродуцират се и сами пишат голяма част от музиката си. А общата посока е смесването на нови жанрове с фолклор (първите песни на DIA Veno Neveno и EGEYA и последното парче на Митко „Излез“).

#21 е посветено на живота на 21-годишните хора в 21-и век. Ражда се, когато Митко навършва 21 години – „Само за една вечер седнах и описах как се чувствам в това време, в което „всеки бърза напред, а всъщност тръгва назад” и „всичко ни е наред когато няма нищо в ред”“ – спомня си той.

Текстът поставя въпросите и доколко младите хора са свободни да обичат, творят и работят без да им се налагат рамки. Именно любовта е мотивът, с който се включва авторският фолклорен припев на DIA. „Вдъхнових се от старите народни любовни песни, в които са показани чувствата в най-чистия им вид. Например изразът "лудо-младо" съдържа енергията и кипежа на живота и младостта, стремежа да бъдеш различен!" споделя DIA.

В крак с новото време е и специфичната структура на #21 – извън класическата песенна форма – с постоянно развитие и без инструментални паузи.

"Искахме да разкажем история, която изисква внимателно и многократно слушане – за консуматорското общество, бързата информация, стреса пред многобройните избори“ – уточняват Митко и DIA.

#21 вече има и видеоклип в тон с посланията в парчето. Режисьорът Николай Гарабедян създава красиви визуални метафори, които въздействащо допълват конфликтите в текста. Поотделно в градска среда, на морския бряг и високо в планината, Митко Петров и DIA започват и завършват парчето в студио, където и пеят заедно.

#21 е тук: https://www.youtube.com/watch?v=cNtOrejFO4Q

DIA е на https://www.facebook.com/DiaBulgaria/
Митко Петров е на https://www.facebook.com/mitkopetrov.music/

***
За Митко Петров:

Митко Петров се занимава с музика от дете, завършва Национално училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров” в Бургас с класическо пеене и отличен успех и продължава образованието си в Нов български университет, където се дипломира като бакалавър с две специалности – Музика и Реклама. От самото начало на кариерата си сам пише и продуцира всичките си песни, а националния си пробив прави с парчето "Без заглавие",  определено от БНР като „една от най-добрите балади за годината“. Следва песента "Излез" – смесица между драматичен поп и български фолклор, придружена с впечатляващо видео. С нея Митко Петров се утвърждава като един от най-завършените млади български поп артисти, които сами създават и представят музиката си и успешно изграждат разпознаваем и съдържателен стил със силни послания.

За DIA:
Димана Мирчева – DIA дебютира на българската сцена през лятото на 2015-а година с “ЕГЕЯ”. Песента е комбинация от фолклор и трап с хитово звучене и бързо привлича вниманието на музикалните фенове и професионалисти в България, а не след дълго парчето се завърта в над 20 страни в Европа, Азия и САЩ, а видеото му достига над половин милион гледания в YouTube. С втория си сингъл Veno Neveno DIA се изкачва директно на първото място в чартовете на най-слушаните радиостанции за хитова музика у нас. Двете парчета стават първите изцяло фолклорни песни, които достигат масовия ефир в последното десетилетие. Продуцирани от ANP Music Productions, “ЕГЕЯ“ и Veno Neveno са авторски обработки на DIA, която открива оригиналите в редки сборници със забравен автентичен български фолклор. Само след месец младата певица ще стартира с първите си концерти на живо съвместно с DJ SPAZM, младата бийтбокс надежда TINO, хип-хоп & street dance танцьорите от The Center, както и фолклорната формация „Еремия“.

Сподели в: