“Мистерията на Българските гласове” жъне успехи зад граница

Хорът представи новият си албум на Off Festival в Полша, а публиката го аплодира повече от десет минути!

Повече от два месеца след световната премиера на новият си албум „БууЧииМиш“, “Мистерията на Българските гласове” продължава с концертите по неговото промотиране и с огромен успех го представя в Еропа! В началото на август 2018 г. българският хор, носител на “Грами” изнесе самостоятелен концерт в Полша на сцената на алтернативния младежки фестивала Off Festival в Катовице. Сред хедлайнерите на тридневният фест бяха M.I.A., Charlotte Gainsbourg, Grizzly Bear и други. Концертът бе вторият от 10 препоръчани концерта в рамките на събитието от полското издание Cojestgrane 24.

Пред сцената на българският хор беше препълнено с разнородна публика – имаше повече от 2000 души. Те аплодираха шумно и екзалтирано всички песни от програмата. На края буквално не позволиха на хора и музикантите да слезнат от сцената с нестихващи аплодисменти продължили повече от 10 минути. Освен силната подкрепа на публиката, директорът на фестивала също изпрати специални благодарности до продуцентите на хора, определяйки представянето му като „невероятно“, а концертът за един от най-успешните на фестивала.

Възторжени са отзивите и на полските медии, които споделиха впечатления като: “историческа сила на духа и красотата, която е била усъвършенствана за период по-дълъг от човешкият живот и която може да бъде гледана със смирение“ (The 405). Според изданието Interia muzyka „Хорът с традиционните си костюми, със своите инструменталисти и диригент, се представиха повече от добре, с невероятен вкус и красота. Не бихме излъгали, ако напишем, че концертът им бе … очарователен“.

„БууЧииМиш“, който е първият студиен албум на “Мистерията на българските гласове” от повече от 20 години насам. Той излезе официално на световния пазар на 25 май 2018 г. и е достъпен за меломаните във всички дигитални платформи. Също се предлага и под формата на CD, плоча, SACD, лимитирано издание (книжка с двойно CD) и бокс сет. Специален гост в него е австралийката Лиса Джерард – известна като член на дуото „Дед кен денс“ и като композитор и изпълнител на филмова музика. Албумът е продуциран от Шуберт Мюзик Пъблишинг, а песните в него са специално композирани от българският композитор и музикален продуцент на албума Петър Дундаков, от Лиса Джерард и от ирландският композитор Джулс Максуел. Официален разпространител на албума (извън България) е независимата немска звукозаписна компания Професи Пръдакшънс.

Излизането на албума и завръщането на хора бяха отразени от чуждите медии изключително позитивно. За хорът и албумът писаха авторитетни издания, като The New York Times, Mojo, Songlines, NPR, Agence France Presse, Laud.de и много други, a според списание Rolling Stone с „БууЧииМиш“ хорът показва, че „все още е едно от най-големите музикални чудеса на света“.

Малко след издаването на албума, “Мистерията на Българските гласове” представи и ново видео, режисирано от Валери Милев към песента “Рано Ранила”. Тя е със специалното участие на Световният шампион по бийтбокс Скилър и е вдъхновена от танца бучимиш, дал и заглавието на албума. Можете да видите видеото тук.

В края на август световноизвестният бългаски хор и Лиса Джерард ще изнесат още концерти в Белгия, а през октовмври, ноемри и декември „БууЧииМиш“ ще бъде представен пред публика в Германия, Франция и Италия.

Последвайте “Мистерията на българските гласове” във Facebook

Слушайте албума в iTunes, SpotifyGooglePlay.

Намерете албума в Amazon или в Ciela.com

Сподели в: