"Мистерията на българските гласове" открива Киномания 2012 на 08 ноември в НДК

Световноизвестният хор „Мистерията на българските гласове” и филмът „Балканска мелодия” ще открият тазгодишното издание на Киномания. Това съобщиха организаторите от НДК, продуцент на филмовият фестивал.

На 8 ноември в зала 1 на НДК ще бъде голямото завръщане на сцената на "Мистерията на българските гласове" с концерт с автентична българска музика, определяна от световните медии като „Най-прекрасната музика на планетата” („Сейнт Луис Поуст”).

Веднага след концерта, ще бъде представена и музикалната лента, разказваща за откривателя на „МистериятаМарсел Селие и съпругата му Катрин, които чрез собствената си любовна история откриват споделената си страст към музиката на България и Румъния.

Освен че издадените от него записи на „Мистерията” печелят Грами, Селие дава на света и Георге Замфир, свирил филмовата музика на композитори като Мориконе с прочутата си пан флейта. Филмът има Номинация за най-добър документален филм на Швейцарските филмови награди от 2012 и е копродукция между Швейцария, България и Германия. Наши копродуценти са Агитпроп и БНТ.

Георге Замфир

Билетите за прожекцията и концерта вече са в продажба и могат да бъдат закупени от Билетния център на НДК на цени от 10 и 15 лева.

Киномания 2012 ще премине под мотото „В сегашно време” и ще се случи в София от 8 до 22 ноември. Над 50 филма в различни категории са подготвили организаторите. Сред тях са Фестивал на Фестивалите, Детски филми, Класически удоволствия, Екранизации и Кулинарно кино. Специален фокус в програмата е Фестивалът на френското кино.

Сподели в: