Мистерии през зимата – фотографска изложба на Антоан Божинов

На 24 февруари галерия "Алма Матер", Софийски университет представя "Мистерии през зимата" – фотографска изложба на Антоан Божинов. Експозиция ще бъде изложена до 14 март.

Официално откриване:
25 февруари, вторник, 18:00 часа
Северно крило, Ректорат на СУ

С наближаването на Коледните празници се завихря истински приповдигнато-френетичен циклон с култови ритуали, най-(м)истерийният от които е предколедното пазаруване. Той е наблюдаван най-добре в хипермаркети, МОЛ-ове и големите празнични базари в центъра на града, но патосът не подминава и по-периферните жилищни райони, полулегалните пазари, както и дълбоката провинция. В продължение на няколко години, фотографът Антоан Божинов изследва тези процеси и с част от събрания многоброен материал оформя изложбата „Коледни (м)истерии в крайните квартали” с фотографии от битака в кв. Малашевци; от Птичия пазар (Подуяне); пазарите в Долни Богров и Лом; от столичния кв. „Христо Ботев”.

С втората част от проекта, Антоан Божинов ни пренася от улиците на крайните квартали в пространството на образованието и науката – университетът по време на зимната сесия, изпълнена с не по-малка неизвестност и (ми)истерична ритуалност. Недоизживели още напълно всички поводи за празнуване от предходните месеци, през февруари студентите трябва да се изправят пред обикновено нелеката задача да завършат семестъра, и то по възможно най-добрия начин. Изложбата се фокусира върху кулминацията на този процес – Изпитът, представяйки кадри непосредствено от изпитната ситуация. Авторът е преподавател по фотография във ФЖМК и неизменно се стреми да удържа баланса между чисто творческия интерес към процеса, позицията си на изпитващ (но без да злоупотребява), и в крайна сметка, на сериозното протичане на изпита.

/По време на визуалния експеримент доброволно участват студенти от II курс на специалностите „Книгоиздаване” и „Връзки с обществеността”, Факултет по журналистика и масови комуникации, СУ „Св. Климент Охридски”. Галерия „Алма Матер” ще представи фотографиите на студенти, дали съгласието си за публичното им представяне в рамките на изложбата./

Сподели в: