Мистерии и хумор в романа "Къде си, Бернадет" от Мария Семпъл

В началото на март издателство "Ентусиаст" публикува пленилия милиони читателски сърца по света бестселър "Къде си, Бернадет" от Мария Семпъл (превод от английски: Мария Чайлд, художник: Фиделия Косева, 408 стр., цена: 18 лв.). Романът излиза на бял свят през 2012 г. и още с появата си печели много страстни почитатели. Режисьорът на номинирания за Оскар за "Най-добър режисьор“ филм „Юношество“ – Ричард Линклейтър се е заел с екранизацията на книгата, а премиерата на филма е насрочена за 2016 г.
 
"Преди няколко години изпаднах в творческа криза. Оплаквах се за това на мой приятел от Лос Анджелис, докато един ден не му писна и не ми каза: "Мария, ти трябва да пишеш. Ако не започнеш да пишеш, ще се превърнеш в заплаха за обществото“. И тогава изведнъж осъзнах, че това токсично самосъжаление, беззащитност, любов и артистична парализа, които са ме завладели, са всъщност някак забавни“, споделя Семпъл. В този момент се ражда образът на Бернадет и само след четири месеца първият ръкопис на "Къде си, Бернадет” е вече готов.
 
Бернадет Фокс е известна. За нейния съпруг – гуру от "Майкрософт“, тя е безстрашно отстояващ мнението си партньор; за майките на възпитаниците на едно частно училище в Сиатъл – срам; за експертите в областта на дизайна – архитект-новатор, а за петнайсетгодишната Бий – най-добра приятелка и просто Мама.
 
Историята започва с едно обещание: ако дъщерята на Бернадет –осмокласничката Бий –завърши успешно учебната година, тя и семейството ѝ ще се отправят на незабравимо пътешествие до Антарктика. Ден преди мечтаното пътуване обаче талантливата архитектка, страдаща от агорафобия, Бернадет изчезва. За да намери майка си, Бий прави и невъзможното. Тя събира имейли, официални документи, тайна кореспонденция и води собствено разследване за изчезването ѝ. Разплитането на мистериите е гарнирано с много хумор, който няма да ви позволи да оставите книгата до самия ѝ край.
 
"Когато започнах да пиша романа, със семейството ми вече бяхме планирали круиз до Антарктика. Фактът, че отивах на такова екзотично място, провокира  ненаситния писател у мен да пише за него. Затова и насочих историята в тази посока. Бях написала първата половина на книгата, когато пристигнахме на Антарктика. И точно тогава разбрах как това местенце ще се впише в сюжета“, споделя Семпъл.
 
"Къде си, Бернадет“ е свежа, и забавна, и изискана книга, но най-хубавото е, че нямах никаква представа какво ще се случи на следващата страница. Беше диво препускане“ – споделя американската писателка Кейт Аткинсън. „Къде си, Бернадет” е вълнуващо пътуване с освежаваща доза чувство за хумор, роман, който проследява силата на любовта на една дъщеря към майка ѝ.
 
За Мария Семпъл
 
Мария Семпъл е американска писателка и сценаристка. Родена е на 21 май 1964 г. в Санта Моника, Калифорния. Семейството ѝ се мести в Испания, а по-късно в Лос Анджелис и Аспен, Колорадо. През 1986 г. получава бакалавърска степен по английски от Бърнард Колидж.
 
През 1997 г. е номинирана за Primetime Emmy, Outstanding Television Series, за „Mad about you“, а през 2006 г. и 2007 г. е номинирана за наградата Writer's Guild of America за „Arrested Development“.
 
Мария Семпъл е изключително активен член на литературната общност в Сиатъл. Тя е и един от основателите на Seattle 7 Writers.
 
Телевизионните ѝ изяви са свързани с „Бевърли Хилс“, „90210“, „Mad About You“, „Saturday Night Live“, „Arrested Development“, „Suddenly Susan“ и „Ellen“.

Сподели в: