Миро Гечев: Провокирам почитателите си с предизвикателна музика

Миро Гечев се занимава с музика от 5-годишен. Сега е на 23 години и вече е работил с голяма част от българските поп изпълнители, сред които – Карла Рахел, Ирина Флорин, Руши Видинлиев, Невена и др. Освен автор на музика е и продуцент на проекта “Star Tattooed”, чийто дебютен сингъл “Make Me High” получи добри отзиви на Запад.

Защо избрахте да се занимавате с музика?

Аз всъщност никога не съм избирал. Това са поредица от събития и случки, които ме доведоха дотам – да се занимавам с музика. А аз свиря на пиано от 5-годишен.

Върху какво работите в момента?

Работя върху много неща едновременно. Смятам, че така е най-продуктивно. С екипа сме фокусирали работата си върху новите сингли на проекта “Star Tattooed”, който вече е популярен на френския пазар и е един от най-успешните проекти, върху който съм работил.

Как се вдъхновявате?

Вдъхновявам се от различни неща. Няма нещо определено, което ме вдъхновява. То просто е усещане, което идва в един момент и понякога си отива, после пак идва и така.

Ваши проекти са реализирани във Франция. Имате ли впечатления от реакцията на публиката там?

Доколкото чартовете и класациите там могат да са някакъв носител на данни за това как се е възприела музиката, смятам, че за българска песен постижение като Топ 30 по продажби на синглите е доста висока позиция. Отделно парчетата на проекта получиха доста добра подкрепа от местни телевизии и радиа. Така че музиката се популяризира. Това е един постепенен процес. Не е никак лесно за български музиканти да популяризират музиката си в държава като Франция, която до такава голяма степен почита собствените си традиции и културни дейци. Така че, смятам, че това може само да ме нахъсва за бъдещи успехи.

Вие често пътувате до Франция. Какво знаят французите за българската музика?

Най-много знаят, че Силви Вартан е българка. Същевременно сред младото поколение във Франция наистина музиката на “Star Tattooed” добива добра популярност.

С какво искате да провокирате Вашите почитатели?

Музиката е вид провокация. Тя е някаква нова емоция, ново усещане, което има за цел да провокира слушателя. И затова предполагам, че всичко, с което мога да ги провокирам, е нова музика – предизвикателна и интересна.

Как подбирате изпълнителите, с които работите?

Не ги подбирам. Необходимо е да си пасваме като характери, да сме по някакъв начин приятели, дори – да се харесваме, и тогава работата върви. Много е тягостно, когато нещо се прави по задължение и то почти никога не става.

Кой български певец Ви е впечатлил най-много?

Има много певци, които са наистина добри. Харесвам български артисти и от по-старата генерация, и от по-новата. Сред тях е Камелия Тодорова. Ирина Флорин прави хубави песни. Много хубав стил прилага по време на работата си, което е наистина важно за един съвременен артист – да се грижи не само за музиката си, а и за цялостната визия и цялостното си представяне пред публиката. От младата генерация като мъжки глас ми харесва Пламен Пътов, който се откроява с характерния си начин на пеене. И като професионалист е много добър.

Кои са любимите Ви музиканти?

Харесвам адски много музика. Не мога да кажа кое точно ми е най-любимо. Наистина харесвам различни неща от всяка една музика и всеки един музикант и е малко трудно да ги разгранича.

А какво от музикалния живот Ви е най-интересно?

Определено създаването на музика е един доста интересен процес – чисто емоционално и чисто вътрешно изживяване, което е много уникално като усещане. И не може да бъде обяснено и пресъздадено с думи. Но това може би е наистина най-предизвикателната част, когато става въпрос за работа с музика.

Какви са професионалните предизвикателства за Вашето поколение музиканти у нас?
Ами, условията, в които се развива музикалният пазар. Проблемите в цялата държава се отразяват и върху културния отрасъл, не само в музиката, става въпрос и за киното, и за театъра, и за цялото изкуство. За съжаление наистина това не са неща от първа необходимост, но те изграждат личност и могат да възпитават нацията. И затова смятам, че наистина е време държавата да обърне малко повече внимание върху изкуството.

Докъде стигат Вашите музикални амбиции?

Ако говорим за реализация като музика, бих желал музиката ми да бъде достъпна за възможно най-голям брой слушатели. Ако говорим за чисто технологичния процес – амбициите ми са да създавам музика.
Музиката е един процес, който е постоянно развитие за автора и предишния опит, който той е натрупал, води до нещо ново. И наистина ми е много приятно, че изненадвам понякога сам себе си, че надграждам нивото, до което съм бил стигнал преди. Което е наистина много хубаво, че го виждам и ме насърчава още повече да развивам музикалния си талант.

А кое е най-голямото Ви разочарование?

Свикнал съм да не обръщам толкова голямо внимание на нещата, които ме разочароват. Главно ме разочарова това, когато някой не разбира музиката, която правя. Това може би е най-голямото разочарование за един автор.

Много хора от Вашия бранш отиват да работят в чужбина. Вие имате ли такива намерения?
Аз лично засега живея в България. Реализирам част от проектите си зад граница. Музиката е нещо, което в днешно време се транспортира лесно и не е необходимо и авторът й да пътува, за да бъде тя популярна и на Запад. Засега смятам да остана в България.

С какво се занимавате в свободното си време?

Свободното си време прекарвам в Интернет, защото това е наистина много бърз начин да се информирам за всички новости, както свързани с моята работа, така и новини като цяло. Много рядко гледам информационни емисии по телевизии или пък слушам такива по радиа. Интернет е наистина една доста удобна медия.

Създават ли се чрез Интернет приятелства?

Според мен – не само приятелства, а и контакти. Въобще комуникацията много се отваря между хората. Интернет е място и пространство, в което може да се намери всичко на практика, което го прави толкова популярен. И все повече и повече хора го използват, което е добре, защото това свързва всички.

В какво вярвате?
Вярвам в това, че хората в бъдеще ще станат по-чувствителни, ще отворят очите си за много неща в заобикалящата ги среда, ще разберат много истини за природата, за човека и за живота.

Какво ще пожелаете на нашите читатели?

Пожелавам им да са винаги добре информирани от вашия сайт, да ползват по-често Интернет и да се интересуват от музика!

Още за Миро Гечев

Сподели в: