Мирослав Боршош за бъдещето на НДК в актуалната политическа обстановка

МИРОСЛАВ БОРШОШ: СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ТРЯБВА ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТ И ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО

Дворецът е най-подготвената институция за големия европейски форум.

„Новото служебно правителство, освен всички други проблеми, които трябва да реши, носи много голяма отговорност за това как ще се подготвим за Председателството“, каза директорът на НДК Мирослав Боршош в предаването „120 минути“ по бТВ. От януари до юни 2018 г. над 20 000 европейски делегати ще заседават в ремонтираните пространства на Двореца. „И въпросът е какво ще чуят тук и какво ще променят. Европа като че ли започва да изчерпва първоначалния си смисъл на икономически съюз, на общност, която е адекватна към всичките проблеми на всички страни- членки и България ще има отговорността да постави най-важните теми и за съюза, и за собствената ни страна“, каза още Мирослав Боршош. Според него още не сме готови за Председателството и не осъзнаваме нито значимостта му, нито резултатите от него.

„По коридорите на НДК ще се разхождат много важни хора, които ще вземат решения за бъдещето на Европа“, каза Боршош и уточни, че всъщност най-важните хора, които ще се разхождат по коридорите на НДК, са българските граждани, а Председателството на ЕС е най-важно именно за тях. По думите на директора на НДК след 10 години членство в ЕС България трябва да покаже какво е постигнала и коя България ще председателства – тази, която 10 години успя да се докаже, модернизира и развива или една друга България, която е все още бедна, разядена от корупция и политически борби.

Промените в НДК във връзка с Председателството ще са значителни – ремонтирани зали, нова техника, нов мениджмънт и пространства. Това ще трябва да се случи за по-малко от една година, но то е възможно заради двегодишните последователни усилия на екипа на НДК в тази посока. „Затова смятам, че от всички институции, които се занимават с Председателството, НДК е най-подготвен“, заяви Боршош.

За българското председателство на Съвета на ЕС е гласуван бюджет от 150 млн. лева. От тях 35 млн. лева трябва да отидат за цялостната подготовка на НДК. До момента обаче са преведени само 17 млн. лева., а в тях не е предвиден ремонтът на зала 1, където НДК иска да бъде открито Председателството. Залата в новата сграда на Народното събрание, в която се предвиждаше да е откриването, няма да бъде готова до януари 2018 г. Боршош добави, че Дворецът е натоварен с много символи, включително и на социализма и е предизвикателство да стане символ и на нещо ново, което работи по друг начин. НДК е символ на една стара система, която ние не само променяме, но създаваме нова, нов начин на мислене, убеден е Боршош.

Сподели в: