Мирослава Кацарова събира джаз естети във Варна за премиерата на „Vuelvo Al Sur”

Обществото на посветените в джаза естети – варненци и летни гости на морския град, очаква като много специално събитие концерта на изящния глас на българския джаз Мирослава Кацарова. Прословута със своята изтънченост и прецизност, Мирослава е избрала за своя концерт арт средата на галерия „Графит”.

Днес (06 юли) от 20:00 часа заедно с нея ще излезе трио от респектиращи музиканти – Живко Петров – пиано, Веселин Веселинов – Еко – бас и Христо Йоцов – ударни. Те ще представят новия албум на певицата „Vuelvo Al Sur” или „Завръщане на юг”, за записите на който също са работили заедно.

Албумът отваря вратата към визията на Мирослава Кацарова за Юга като обетована земя на бавната нежност, където звуците са шепотно носталгични, следобедите са топло безвремие с вкус на нега, меланхолията е светла, а ритъмът е боса нова.

Две от композициите – акустични версии, са почит към Астор Пиацола – аржентинската икона на Tango Nuevo. Заглавната пиеса – Vuelvo al sur, е интерпретирана от гласа на Мирослава Кацарова в компанията на джаз трио и акордеон. Втората – пиесата Calambre, има заглавие – Just me and winter, като текстът на английски е написан специално за вокалната адаптация от актьора Бен Крос. За тези песни с оригинални аранжименти българската джаз изпълнителка е получила лично одобрение от наследниците на Пиацола.

„Нарекох албума си „Завръщане на юг” не само заради песента на Пиацола – признава Мирослава, – но и заради моето лично усещане за Юга – не като географско понятие, а като състояние на духа. Югът е метафора за топлината в човешките отношения и чувства. За възхитителните лични открития. За поривите на мечтите и фантазиите. За любовта към живота. За вътрешните ни пътища и полети. За уюта на тъгата. За това какво сме разбрали за себе си…” Певицата, която е дипломиран богослов и водеща в радио Джаз ФМ, превръща всеки свой нов проект в духовен експеримент – способност, особено ценена от познавачите на свободната музика.

В новия албум влизат песни, правени през последните няколко години, между които феновете ще открият обичаните „Парфюми”, „Боса нова за нея” и „Близо до теб”. Включени са и авторските песни на МирославаИронично” и „Моменти”.

Целият проект събира 11 песни, основни музиканти са Веселин Веселинов – Еко, който е и музикален продуцент на албума, Христо Йоцов и Живко Петров, композитор на две от пиесите. Сред гост-музикантите са още Димитър Семов и Шибил Бенев.

Това е вторият албум на Мирослава Кацарова след „Бяло в бяло”, около десет години делят двата албума. „Завръщане на юг” излиза с посвещение на паметта на големия български джазмен Румен Тосков.

Билетите са на цена от 10 лв. и ще се продават в галерия „Графит” в деня на концерта.

Сподели в: