Министър Стефан Данаилов ще участва в празничното шествие по случай 24 май

Министърът на културата проф. Стефан Данаилов ще участва утре в празничното шествие по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, съобщиха от ведомството. Министър Данаилов ще се присъедини към празничната колона пред Президентството.
Шествието ще тръгне в 10.15 часа от кръстовището на булевардите "Витоша” и "Патриарх Евтимий”, ще премине по булевардите "Витоша”, "Дондуков”, "Цар Освободител”, "Васил Левски” (от СУ "Св. Климент Охридски”). В 11.00 часа то ще завърши пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.
       
Хорът на Националното музикално училище "Любомир Пипков”
към Министерството на културата ще поздрави всички българи пред паметника на Светите братя с химна "Върви, народе възродени”. Тържествено слово ще произнесе президентът на Република България Георги Първанов. Участниците в официалното честване ще посетят и изложбата "Дарението” на Теодор Димитров в централното фоайе на Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий”, организирана по инициатива на Министерството на културата.
       
В 13.00 часа в Националната галерия за чуждестранно изкуство министър Данаилов ще открие плакатна изложба "Буквите на България – азбука на Европа", която бе показана на Четвъртата световна среща на българските медии в Мадрид. Изложбата включва 30 плаката – колкото са буквите на българската азбука. Всеки художник е автор на един плакат – буква, определена чрез жребий. В плакатната акция на Международното триенале на сценичния плакат участват изявени художници – 27 чуждестранни и трима български автори, сред които и дебютант. Тримата българи са автори на буквите Ж (Божидар Икономов), И (Божидар Йонов) и Ь (Петър Чучулигов). Сред другите автори са представители на Полша, Финландия, Япония, Мексико, Португалия, САЩ, Франция, Бразилия, Босна и Херцеговина. На откриването ще присъства и един от авторите и съставителите на изложбата – Божидар Икономов.
Третият български плакат в изложбата – този на буквата "Ь", e създаден след конкурс между млади български художници и студенти, в който участваха повече от 60 проекта на автори до 35-годишна възраст. Трийсетте плаката със задължително присъстващ текст "Буквите на България – азбука на Европа" са визуализация на идеята за създаване на положителен образ на страната ни у нас и по света.
       
В 15.00 часа в Националната опера и балет в София министър Стефан Данаилов ще поздрави ветераните на културата от София и творците и дейците на културата от страната. Те ще присъстват безплатно на извънреден спектакъл на най-новата постановка – операта "Лакме” от Делиб. Извънредното представление е под патронажа на министъра на културата проф. Стефан Данаилов и е платено от Министерството на културата. Творците и дейците на културата от страната ще бъдат в София на 24 май 2008 г. за приема на президента на България по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Сподели в: