Министърът на образованието открива „Пролетен базар на книгата”

Книжният форум Пролетен базар на книгата ще бъде открит на 24 май, като официален гост на събитието ще бъде министърът на образованието Сергей Игнатов. Откриването ще се състои от 16:30 в Мраморното фоайе, на втория етаж в НДК. Първоначално обявеният час – 14:30, бе променен в съответствие с натоварената програма на образователния министър в Деня на българската просвета и култура.

Най-големите книгомани ще могат да разгледат базара и да се възползват от интересните предложения и отстъпки веднага след откриване в понеделник следобед. За всички останали посетители книжният форум ще бъде отворен от 10:00 до 19:00 часа всеки ден от 25 до 30 май. Събитието се провежда в рамките на настоящия „Салон на изкуствата”.
   
По време на „Пролетния базар на книгата” всички любители на четенето и на качествените издания ще могат лично да се срещнат с различни писатели, да получат автографи, да общуват с издателите на своите любими книги, да посетят събитията, включени в културната програма.
Тази година организаторите поставят специален акцент върху тийнейджърската литература. Цялото събитие е със силен фокус върху младите читатели. Своите нови поредици и заглавия, насочени към тийнеджъри, ще представят издателствата „Пан”, „Кръгозор” и „Егмонт”.
     
В последните две години е отчетен по-висок брой посетители на базара. Очакванията за предстоящото издание са дори по-големи, заради свободния достъп без входен билет за всички дни на изложението.
    
В съзвучие с традиционните отстъпки, на които се радват посетителите, тази година за първи път издателствата „Унискорп”, „Кръгозор” и „Емас” организират аутлет на книги под мотото „Хитове от минали сезони”, чиито цени ще бъдат намалени с до 70%.  Идеята на тази инициатива е да предложи на читателите големи заглавия от предишни години на изключително добри цени.  Желанието на организаторите на необичайната разпродажба е това да се превърне в традиция и подобни специални предложения да се осъществяват в тематични линии – да бъдат посветени на различни жанрове: криминална литература, детска литература, класика и т.н.
Специално за „Пролетния базар на книгата” в България пристигат и авторите на издателство „Сиела” – Елизабет Костова, Алекс Милър, Йосип Новакович.
    
Сред някои от акцентите на предстоящото изложение са – пълното издание на „Измислици” на Хорхе Луис Борхес от издателство „Колибри”, както и предстоящата среща на българската публика с писателя Лоран Гунел, издаван отново от „Колибри”. Издателство „Хермес” очаква най-бестселъровия си автор – Хорхе Букай, в България. На „Пролетния базар на книгата” посетителите могат да открият последната му книга, издадена на български – „Да се обичаме с отворени очи”. Сред другите акценти от издателство „Хермес” са новите заглавия на носителката на „Пулицър” Джералдин Брукс – „Свещената хагада”, както и  „Разказвачът” на Марио Варгас Льоса.

Тази година за първи път входът за посетители е свободен. Организаторите отправят този подарък към гражданите и гостите на София като израз на силната си воля за насърчаване на четенето и подкрепа на грамотността и развитието на българската култура.

Пролетен базар на книгата – програма:
                                                               
Мраморно фоайе

28.05.2010, 17- 18 ч. – изд. „Егмонт”
Петък                                                                                                                                  
Представяне на втората книга от поредицата „Пърси Джаксън  и боговете на Олимп”  – „Морето на чудовищата”. Автор – Рик Риърдън, известен в България като автор на първата книга от поредицата „39 ключа”.

28.05.2010, 18-19 ч. – изд. „Летера”
Петък
Премиера на книгата „Какъвто трябваше да бъда“ от Георги Лозанов.
Представя Силвия Чолева.

29.05.2010 г., 11-12 ч. – изд. „Сиела”
Събота
Представяне на романа „Виктория” от Сами Михел. Авторът гостува в България с любезното съдействие на посолството на Израел.

29.05.2010 г., 12-13 ч. – изд. „Заман”
Събота
Представяне на  книгата “Прокълнатият от исляма ТЕРОР” от Ергюн Чапан. Представя – ген. лейт.  проф. Стоян Андреев, председател на Центъра за стратегически изследвания и анализи. Специален гост на програмата ще е авторът.

29.05.2010 г., 13-14 ч. – изд. „Леге Артис”
Събота
Представяне на  сборника с разкази „Всеки може да каже „аз” от  австрийския писател Роберт Менасе. Превод – Елисавета Кузманова. Представя-МихаилНеделчев.
От 14.00 авторът ще раздава автографи на щанда на издателство „Леге Артис”.

29.05.2010 г., 15-16 ч. – изд. „Унискорп”
Събота
Модерна сръбска проза  – Иво Андрич и Борислав Пекич
с участието на преводачите Жела Георгиева и Росанка Ляпова
и етногрупа „Оратница”

29.05.2010 г., 17-18 ч. – изд. „Хермес”
Събота
Представяне на книгата "Двойното дъно на класиката: от Ботев и Вазов до Йовков и Далчев" – литературна критика от Йордан Евтимов.
 
29.05.2010 г., 18-19 ч. – изд. „Летера”
Събота
Музикално-поетичен спектакъл по стихове от новата стихосбирка на Дамян П. Дамянов „Душа без покрив“.
С участието на актьора Веселин Калановски, композитора Хайгашод Агасян и вокалните изпълнители Неделяна Христова, Преслава Кръстева, Мая Кръстева и Андон Василев – Анди.
Представя –  Елена Алекова.

29.05. 2010 г. 11-13 ч. – изд. „Кръгозор”
Събота
Графинята на детската литература Юлия Спиридонова-Юлка ще зарадва с автографи и усмивки всички посетители на щанда. ИК „Кръгозор”  Ви очаква!

Сподели в: