Министърът на културата награди Адела Пеева и Хачо Бояджиев с отличието „Златен век”

Министърът на културата Вежди Рашидов награди днес с отличието „Златен век” кинорежисьора документалист Адела Пеева и Хачо Бояджиев, съобщиха от министерството. Официалната церемония се състоя в зала „Колегиум” на Министерството на културата.

Престижната награда се присъжда на двамата изтъкнати режисьори за техния принос в развитието на българската култура, подчерта министър Вежди Рашидов. „Хачо Бояджиев е една цяла епоха, той е като паметник, едва ли ще ни стигне времето, за да разкажем за заслугите му. Кинодокументалистката Адела Пеева също се е доказала с филмите си, да са ни живи и здрави!”, отбеляза Вежди Рашидов при връчването на отличията. Министър Рашидов допълни, че през 2012 г. Министерството на културата ще предостави 2,2 милиона лева повече за българското кино в сравнение с 2011 г.

Адела Пеева благодари за отличието и отбеляза, че филми се правят винаги трудно. „Преди 10 ноември 1989 г. също не беше никак лесно да снимаш кино”, припомни режисьорката Адела Пеева. Тя сподели, че в момента работи над поредния си документален филм, който ще е на патриотична тематика и е посветен на подвига на легендарния летец Димитър Списаревски.
Хачо Бояджиев също изказа благодарност за високото отличие и се пошегува, като каза, че днес, на рождения си ден, се възприема като „една костенурка, която още работи”.

Адела Пеева е автор на култовите „Чия е тази песен?”, „Развод по албански” и на филма „Кметът”, тя бе и един от 20-те избрани изтъкнати кинотворци от Европа, които бяха поканени да бъдат специални гости на миналогодишния филмов фестивал в Кан.

Хачо Бояджиев е роден през 1932 г. Завършва математика в СУ „Св. Кл.Охридски“ и „Театрална режисура“ във ВИТИЗ, защитава докторат по специалността „Телевизия и кино“ във Великобритания, специализира във Франция при големия френски режисьор Рене Клер, САЩ и Канада. Дълги години работи в БНТ като режисьор, като в периода 1993 – 1995 година оглавява медията. Хачо Бояджиев е създател на българския мюзикхол, автор е на много новогодишни програми. В последните години е режисьор на предаването „Полет над нощта”.

Още на Kafene.bg:

Наградата „Изборът на критиците” за най-добър филм спечели „Артистът”

Сподели в: