Милчо Манчевски пристига за гала премиерата на „Сенки”

Милчо Манчевски ще представи лично “Сенки” на 17 март, от 18.30 часа в кино Люмиер. “Сенки”, копродукция с България (копродуцент “Камера”, Димитър Гочев), е най-амбициозният досега проект на 47-годишния македонски режисьор, завършил кино и фотография в Университета на Южен Илинойс, САЩ.

Той е роден през 1959 г. в Скопие. Утвърждава се като фотограф и автор на експериментални филми, както и на награждавани музикални клипове за световни имена в музиката като „Арестед Дивелопмънт”. В момента македонският режисьор живее в Ню Йорк и преподава режисьорско майсторство във факултета за изкуства, кино и телевизия към Нюйоркския университет.

Българската публика познава почерка на Милчо Манчевски като кинотворец с игралния му дебют „Преди дъжда”(1994) – отличен с над 30 международни награди, сред които „Златен лъв” от Венеция (1994 г.) и номинация за „Оскар” (1995) за най-добър чуждоезичен филм, както и от представянето на филма му „Прах” (2001) на международния София Филм Фест 2002.

Новата лента „Сенки” на Милчо Манчевски разказва съвременната история на талантливия млад лекар Лазар Перков, чийто живот се преобръща драматично след като по чудо оцелява при жестока автомобилна катастрофа. Върнал се към живота, той още по-болезнено усеща липсата на нещо изключително важно, което ограбва смисъла на съществуването му. В поредица от призрачни срещи с хора, които вижда как умират отново и отново, Лазар се превръща в герой на истински трилър. Той отчаяно се бори да предотврати чуждото страдание и да изкупи вината на предишните поколения.

„Сенки” е филм за секса, смъртта, и още няколко важни неща, казва Милчо Манчевски. Той разказва за човек, който в опита си да води диалог със смъртта, става по-витален и се зарежда с още по-силно желание за живот.”

Филмът е заснет от международен екип в Македония, изцяло с македонски актьори и на македонски език. Той е копродукция на Македония, Германия, Италия, Испания и България в лицето на продуцентска компания „Камера”. От българска страна проектът е подкрепен и от Изпълнителна Агенция „Национален Филмов Център” и Българската Национална Телевизия, като бюджетът му надхвърля 4,5 милиона евро.

„Сенки” триумфира за първи  път на кинофестивала в Торонто, където беше неговата световна премиера. Това беше и триумф за България, тъй като филм с нейно участие за първи път намира място в престижната програма на кинофорума. „Сенки” е и македонският претендент за „Оскар” в категорията за най-добър чуждоезичен филм.

Както и в двата предишни филма на Милчо Манчевски, и тук наред с вълнуващия разказ сред главните му достойнства е виртуозната визуална концепция. Заслугите за това отново са на художника Дейвид Мънс, с когото Милчо Манчевски работи и в предишните си проекти, както и на италианския оператор Фабио Джанкети (заснел „Мечтатели” на Бертолучи), монтажистът Дейвид Рей (работил с режисьори като Браян Де Палма, Роберт де Ниро и Пол Нюман),  и целият международен екип.

„Работата с професионалисти от подобен мащаб е изключително важна за израстването на българските кинематографисти и повишаването на стандартите на нашите собствени продукции” – споделя българският продуцент на „Сенки” Димитър Гочев. Сред останалата част от екипа на филма от българска страна се нареждат още гримьорът Валентин Вълов, художниците на компютърни ефекти от „Камера VFX Диджитъл”, както и част от операторския екип.

Сподели в: