Милчо Левиев възроди музиката за театър на Панчо Владигеров

Нов български университет продуцира и издаде албума Song of the Clown, събрал най-доброто от театралната музика на Владигеров – композиции, създадени през 20-те за спектаклите на гения на експресионизма Макс Райнхард в Дойчес театер в Берлин. Един от най-добрите ученици на Панчо Владигеров, Милчо Левиев, вдъхва нов живот на създаденото от учителя. Мащабът на неговото постижение в този албум е най-точно описан от Маестро Васил Казанджиев:

„Само музикант от ранга на Милчо Левиев може да си позволи да претвори и доразвие идеите, заложени в театралната музика на ранния Владигеров, и то със средствата на съвременния джаз и модерната електронна техника. С присъщата си виртуозност при боравенето с целия арсенал от тембри и нюанси на звука, с рядка проникновеност и пълно творческо единение с първоизвора – оригиналните песни на Владигеров – Левиев е дал воля на богатата си  творческа фантазия и вдъхновение, за да постигне онези деликатни състояния, настроения, образи и атмосфери, които напомнят на най-съкровените лирични моменти в музиката на импресионистите. Със замаха на голям тонов художник той успява да обнови и възкреси тази интересна и позабравена част от огромното творчество на Владигеров, без да накърни нейната естествена простота и искреност. Но това би било немислимо без присъствието на красивия и дълбоко изразителен глас на Вики Алмазиду, която с много вкус и деликатна артистичност се превъплъщава в цялата галерия от образи и персонажи на различните пиеси.

Слушайки тази музика, неусетно попадаме в чудния приказен свят на театралната магия, какъвто може би по свой начин е постигал големият немски режисьор Райнхард.”

За първи път Милчо ще представи на живо част от пиесите в албума заедно с Вики Алмазиду, Ицко Финци, Венци Благоев, Стоян Янкулов-Стунджи и Веселин Веселинов-Еко на 25 октомври от 19:30 часа в Камерна зала „България”. 

Сподели в: