Милчо Костадинов – изложба актова и пейзажна живопис

6- 26 февруари, 2013 г.
Откриване: 6 февруари (сряда) , 2013 г. от 18.00 часа,
Ул. "Цар Самуил " 34, гр. София

Произведенията, включени в настоящата изложба са работени 2011- 2012 и са разделени в два цикъла- актова живопис и софийски пейзажи.

Погледа веднага е привлечен от поредицата женски образи.

Привлича не толкова голотата, колкото характера, изразен чрез нея- на модела и на художника.

Всяко платно е много лично; като че ли художника е синтезирал чисто творческите си търсения с тези на личността си. На моменти плътта е изграждана съвсем леко, с тънки слоеве силно разредени бои; изглежда съвсем като акварел. В следващите боите се сгъстяват, като изстъргани от палитрата са и хвърлени върху платното. Някъде боите се стичат, на друго място детайла е съвършен.

Топлината на телата е почти осезаема. Ръката, която придържа тежката коса всеки момент ще се разтвори и косите ще се разпилеят по гърба; устните ще изпуснат цигарения дим; обърнатият гръб ще се извърне и разговора ще продължи…

Предизвикателни в младостта си, артистични, интелектуални или умиротворени на прага на зрелостта, образите са живи и смислени.

Забележителното е, че подхода към градските пейзажи е аналогичен; усещането е, че наблюдаваме „портрета” на отделна сграда или улица. Къщите са изпълнени с обитатели, в задните дворове между кооперациите се чуват звуците на ежедневието, трамваите подрънкват по булеварда и неволно се усеща атмосферата на града от 60-те години.
Милчо Костадинов. Роден е 1977 година в Бургас. Завършва Художествената академия в класа на Акад. Светлин Русев. Изминалите от тогава 12 години са на самостоятелни търсения в посоката на импресионизма.
Днес Милчо Костадинов е художник със свой облик и характер, разпознаваем и ценен.
Излагал е в София, Люксембург, Истанбул.

Изложбата ще бъде открита от Акад. Светлин Русев.

Сподели в: