Милостта на малките огледала – нова книга на Виргиния Захариева

След романа си «9 зайци»,  Виргиния Захариева  ни поднася събрани текстове върху културата на живеенето, писани през последните 9 години. Те предлагат  психологически и джендър прочит на факти от реалността.

Виргиния Захариева е емблематична фигура за развитието на съвременната българска публицистика  с характерния й стил, в който простотата на изказа служи на себепознанието и на баланса между материално и духовно. 
Книгата "Милостта на малките огледала" излиза в два варианта – самия сборник с текстове  и специално издание за ценители, придружено с  аудио диск – амбиента  «Къщата на Медуза». След невероятния успех на първия й амбиент проект «Български природни звуци», този път Виргиния Захариева ни завлича в подземието на римска цистерна в Истанбул. Записаните там звуци дават достатъчно място за въображението на четящия. Този диск не се слуша – направен е така, че да  присъства дискретно до човека, който създава или просто има нужда от повече пространство.
«Милостта на малките огледала» е книга за творенето – в дизайна, в писането, пътуването, в правенето на дом, в изграждането на отношения, в задаването на въпроси към нас самите и към околните. Тя служи на насъщната потребност на човека от красота, себеусъвършенстване, истина и движение напред.
С други думи това са текстове, които съпътстват живеенето ни днес.

Детайли за книгата:

Култура на живеенето  звучи общо. Ние сме тези, които я създават.
Николай Рьорих казва, че културата на живеене е качеството на свободното време – а то зависи от вложената максимум енергия във всеки миг.
Когато поколения наред живеят в този градус се създава и поддържа традиция.
«Милостта на малките огледала» е книга документ за естетическите, духовни и материални търсения на един все по-увеличаващ се кръг българи. 
Тя работи за повдигането на стандарта ни – вътре в нас и около нас.
Предназначена е за хора, които искат да живеят по-добре.
Милостта на малките огледала  е сборник от прецакани романи. За да служат веднага, те са сведени до няколко страници.
Книгата може да бъде полезна и на студенти по журналистика, литература, дизайн, архитектура, психология, антропология, кинорежисура и на инженери в специалността двигатели с вътрешно горене.

Сборникът започва с няколко обяснения в любов: към писането, фокусира се върху страстта на Маргьорит Дюрас към литературата, любовта й към 38 г по-младия от нея Ян Андреа и  алкохола, изследва садо- мазо вариациите на един брак, интересува се от Математиката на любовта.
И тъй като любовта не съществува, а Е тези, които я живеят – Оттук нататък следват 16 сюжета за отношението на човека с неговата къща, предметите и обитателите й.
Следват текстове, които внимават в жената: в парите й, свободното време, фетишите, дневниците, бащите, майките, възпитанието на децата, самотата и щастието.
В частта Разговори – 4 жени и 4 мъже – говорят за съкровеното в своя живот. Те са много по-невероятни от измислени персонажи: един психиатър, който прави вино, една проститутка, наркоманка и алкохоличка, написала бест селър  в Дания, една философка, която живее като клошар в Америка, една жена, която снима вагината си и я вдига в размер 2/2 м2…и един оператор, който снима всичко това с настръхнали косми.

В рубриката Проекти Виргиния Захариева се занимава с концепта или какво стои зад един реален проект като култовото списание от началото на този век -Post Scriptum, пърформансите й в басейна на централната баня, в Червената къща и инсталацията за огледала и хора.
Накрая книгата ни напуска с пътепис и се взира в прозореца на някакъв индийски влак.
Така събрани на едно място тези 60 текста са 60 малки огледала.
Виргиния Захариева предлага да се видим в  тях. 

Сподели в: