Милен Русков представя "Чамкория"

Новият роман "Чамкория" на Милен Русков ще бъде представен на Пролетен базар на книгата. Книгата, издадена от "Жанет 45", излиза в два тома, а в представянето участие ще вземе и Божана Апостолова. Заповядайте на 24 май /сряда/, 19:00 часа, Сцена Мраморно фоайе, НДК.

Един човек, по силата на професията си, се оказва въвлечен в някои от най-мрачните тайни на своето време. Това са 1920-те години, когато в България се борят две големи военнополитически групировки: Военният съюз, Демократическият сговор и ВМРО, от една страна, и Единният фронт, от друга. Героят не е партизанин на никоя от тях, което му позволява да ги види сравнително безпристрастно. Същевременно той се бори с живота като обикновен човек и разказът му за градския бит възкресява неистовата атмосфера на 20-те години. Той би могъл да продължи да живее така, но характерът му го подхлъзва малко по-дълбоко в сенките.

Писателят Милен Русков е роден в Бургас през 1966 г., а живее в София. Завършил е "Българска филология" през 1995 г. в СУ "Св. Климент Охридски". Автор е на още три книги: "Джобна енциклопедия на мистериите" (2004 г.), за която получава наградата за дебют "Южна пролет", "Захвърлен в природата" (2008 г.; 2011 г. има издание на английски език в САЩ), за която получава наградата "Вик" за роман на годината, и "Възвишение" (2011 г.), за който получава наградата "Златен век" на Министерство на културата (2012 г.) и Награда "Христо Г. Данов" (2012 г.).

Милен Русков е превел над 20 книги от английски език, сред които "Изповедите на един английски пушач на опиум" на Томас де Куинси, "Пари" на Мартин Еймис, "Как да гледаме философски на живота" на Джеръм К. Джеръм и др. Носител e на наградата "Кръстан Дянков" за превод от английски език (2009 г.).

Сподели в: