Милена Радева и Илия Бояров: Научна илюстрация и малка пластика под лупа

На 15 октомври в галерия "Червената точка" се открива изложбата Animaliа, която ще продължи до 3 ноември.

Може ли научната илюстрация да носи не само познания за света, но и художествена наслада? Прецизният и реалистичен рисунък, съчетан със сюжет, достоен за приказка, накара ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА да предложи на софиянци една различна за галерията изложба от научна илюстрация в съчетание с малка пластика. И този път галерията дава изява на млади автори. Илюстрациите са дело на Милена Радева, а скулптурите са на Илия Бояров.

Озаглавена Animalia, изложбата разглежда под лупа, в буквален и преносен смисъл, познатите по нашите географски ширини животни и приказни герои – лисицата, кафявата мечка, кучето, калинката, малкото пате…. Илюстрациите са създадени с научна прецизност, а скулптурите изненадват с миниатюрни детайли. Изложбата е необичайна, привлича с реалистичността си в съчетание с артистично майсторство и представлява интерес за широк кръг зрители.

И двамата автори в настоящата изложба залагат на класическите художествени изразни средства. «Смятаме, че в днешния дигитален свят реалистични рисунки и скулптури ще  върнат удоволствието от чистото възприятие на красотата около нас» споделя мотивите за изложбата Милена Радева, автор на илюстрациите. Завършила Националната художествена академия със специалност «Книга и печатна графика», Милена работи като илюстратор с автори и издатели от САЩ, Австралия, Норвегия, Англия, Сингапур и България. Има над 50 илюстрирани книги, а нейни концепции са представяни на изложби на книгата в Германия, Корея, Израел и България. В момента работи над докторската си дисертация, посветена на българската илюстрация.

Илия Бояров, също завършил Националната художествена академия, е скулптор по образование и призвание, а в момента е преподавател по „Метал“ в гимназията за приложни изкуства в София. Работи като скулптор на свободна практика за клиенти от България, Италия, Англия и САЩ. Негови творби са собственост на художествени галерии в София, Велико Търново, Ахтопол и редица частни колекции. Илия прилага традиционни техники и похвати, утвърдили се с хилядолетия в металопластиката. «Всички скулптури са в бронз, а при моделирането на миниатюрните детайли не са използвани никакви високотехнологични средства» разказва авторът.

Сподели в: