Милена Радева: Изложбата Animalia показва познатите неопознати животни

В галерия "Червената точка" е подредена интересна изложба – Animalia – с илюстрации на Милена Радева и скулптури на Илия Бояров. Изложбата разглежда под лупа, в буквален и преносен смисъл, познатите по нашите географски ширини животни и приказни герои – лисицата, кафявата мечка, кучето, калинката, малкото пате… Илюстрациите на Милена Радева са създадени с научна прецизност. Изложбата може да бъде разгледана до 3 ноември 2014. Повече за събитието прочетете тук.

В това интервю Милена Радева разказва повече за работата си на илюстратор и повече за самата изложба.

Като че не се оценява достойно трудът на илюстраторите в България, в последните години? С какви автори и издателства предпочитате да работите?

Така е за жалост, не се оценява нашият труд, тъй като преди десетина години издателите откриха, че е много по-лесно и бързо да купят авторските права на чуждо издателство, вместо да чакат написването на собствен текст и рисуването на собствени илюстрации. По този начин новаторските книжки, които ни заливаха в началото на Прехода от Италия, Франция и Германия претопиха творческия елемент в България, а сега сме подложени на издевателстване от страна на индийските и китайските
конвейерни книги. Аз отказах да се конкурирам с тях и намерих пътя си навън, работейки с автори и издатели от САЩ, Австралия, Норвегия, Англия и др. отворени към идеи и експерименти държави.

За изложбата – как подбрахте животните и от къде набрахте нужната информация за тях, за да ги пресъздадете толкова живо?

В началото нямаше някаква ясна схема за това кои животни да се включат в колекцията. В последствие решихме, че няма да изобразяваме непознати или невиждани от средностатистическия посетител видове. Така се насочихме към нашите географски ширини. Всички знаем, че в България има лисици, мечки, зайци, но и всеки от нас си е пял песничката за калинката, виждал е как врабчетата се къпят в локвите и е гонил катеричките в Борисовата градина, рецитирал е стихчето "Охльо-бохльо, покажи си рогцата" и се е чудел какви са онези малки птички с жълтите коремчета. Така в процеса на работа, решихме да представим само животни, които публиката познава, но всъщност да разбере, че изобщо не ги е забелязвала. Проучването правихме в Интернет, с много четене и гледане на снимки, картинки, анатомия, проучване на хабитата на индивидите и техните индивидуални характеристики. Работата беше дълга, но в един момент се чувствахме като истински изследователи на непознати ни биологични
видове.

Биха ли имали живот илюстрациите ви в детска книга със стихове, например? Как виждате бъдещето им?

Тези и други мой подобни изображения биха имали всякакъв живот – както в страниците на детските книжки, така и в енциклопедичните издания, в паната и табелките на Природонаучния музей или Зоологическата градина, така и на стената вкъщи или в офиса – стига хората да си кажат "аз искам тази картина за мен", да отидат в галерията и да си я купят. Надявам се
това да е тяхното бъдеще.

Какво пожелавате на себе си?

На себе си пожелавам тези картини да намерят свой собствен път, а не да се приберат при мен след закриването на изложбата. Ще се радвам да станат част от частни колекции или лични такива и да радват хората всеки ден!

И пожелание за нашите читатели?

На вашите читатели пожелавам един прекрасен слънчев ден, в който да отидат да разгледат творчеството ни в галерия Червената точка на ул. "Дякон Игнатий" 19, да изпият чаша хубаво кафе в кафенето и да си запазят по някоя творба, с която да се сдобият след закриването на изложбата на 3 ноември!

Снимка: Антонио Георгиев

Вижте още:
Видео – Илюстрациите на Милена Радева в изложбата Animalia

Видео – Малка пластика на Илия Бояров в изложбата Animalia

Сподели в: