Милена Панева от програмата „София Филм Фест за учащи” участва в жури във Венеция

 27 почитатели на киното от цяла Европа получиха покана от Европа Синемас и програмата „Венециански дни” (Venice Days / Giornate Degli Autori)  за участие в предстоящото 67-мо издание на най-стария кинофестивал в света през септември 2010 година.

България предложи трима кандидати за Журито на киноманите. Те бяха избрани сред 45 млади зрители на Дома на киното. Те трябваше да отговарят на основните изисквания за участие в журито – възраст между 18 и 25 години, свободно владеене на английски език и членство в обществото „София Филм Фест за учащи” на Дома на киното. След внимателен анализ на подадените кандидатури, специална комисия се срещна за разговор с 20 кандидати, отговарящи на посочените критерии, и тримата одобрени бяха Сирма Маринова, Милена Панева и Атанас Пунев. Екипът на Европа Синемас избра като един от 27-мината участника в програмата „Венециански дни” Милена Панева.

Тя като член на Журито на киноманите, ще получи акредитация със специален достъп до прожекциите на фестивала във Венеция, като разходите за път и нощувки са поети от организацията. Ангажиментът на Милена Панева като участник в журито е да изгледа всички филми от секцията Венецианските дни, да участва в обсъжданията с авторите на филмите, да се включат със свои публикации в специално създаден за събитието блог, да наградят със специална грамота един от филмите от секцията Венецианските дни (Venice Days / Giornate Degli Autori).

Този уникален шанс беше предоставен от Европа Синемас на Дома на киното през 2010 година и като признание за усилията на екипа му за привличане на младата публика към стойностните европейски и световни заглавия, които са неизменна част от програмата му, и още повече заради отзвука на специалната инициатива „София Филм Фест за учащи”.

СФФУ стартира през есента на 2009 г. с подкрепата на програма „Култура” на Столичната община, Националния филмов център и Европа Синемас и продължава с пълна пара през цялата 2010 г. Целта е да се прожектират избрани европейски и български филми пред младежка аудитория. Повечето от прожекциите се представят от изявени кинопрофесионалисти, а след прожекциите има разговор с публиката. Студентите и учениците влизат безплатно в киносалона. СФФУ има две издания през 2010 – „Програма Европа” (всеки понеделник с повторение в четвъртък), в която се представят основно съвременни европейски и няколко класически български филми, и „Десетилетие на българското кино” (всяка сряда), представяне на 34 от най-успешните български игрални филми през изминалото десетилетие. Програмата се радва на сериозен интерес сред младите любители на киното в столицата. Над 500 зрители попълниха специална анкета, в която изразиха мнението си за програмата и предпочитанията си към типа филми, които ги интересуват. Всички те бяха поканени да кандидатстват за излъчване на тримата кандидати на Дома на киното за Журито на киноманите във Венеция.

Предлагаме на вниманието ви блиц-интервю с Милена Панева

– Преди часове стана ясно, че именно ти ще бъдеш българският участник в журито на Европа Синемас на фестивала във Венеция, който започва след 6 седмици – какво беше първото нещо, което си помисли, как се почувства?   
– Когато научих, че ще бъда участник в журито на Европа Синемас, бях на откритото кино при НДК на тематично филмово парти и за мен новината се превърна в продължение на филма! Много се радвам! Когато изпратих текстовете, с които по условие се кандидатстваше за тази невероятна възможност, си представих какво би се случило, ако ме изберат, но не се надявах много… За първи път ме избират в конкурс – при това какъв! – и наистина страхотно много се радвам, че ще мога да отдам енергията си. Може би чак когато стигна във Венеция ще осъзная, че наистина съм част от  фестивала!
– Ти и твоите колеги от 26 европейски държави имате сериозна задача – да гледате много филми, да ги обсъждате, да ги оценявате. Готова ли си за киномаратона, който ти предстои във Венеция?     
– Обожавам киномаратоните и мисля, че имам нужната подготовка за това – по време на кинофестивалите в София – София Филм Фест и Киномания, забравям за всичко друго и просто се отдавам на филмите 🙂 Очаквам с нетърпение удоволствието от гледането на филмите във Венеция, но ще трябва и да оценяваме техните качества, което е много интересно за мен – свързано е с обмяна на мнения и това е вдъхновяващо. Наистина съм готова за киномаратон.
– Кои са най-важните критерии, по които ще се водиш в оценките си на филмите в програмата „Венециански дни”?
– Уча право в Софийския университет и не се  занимавам професионално с кино (може би засега…). Така че по скоро ще разчитам на следата, която оставя филма в мен – като  емоция! Това е най-важният критерий според мен и събира в себе си всичко друго. Емоцията, настроението, което успява да създаде филмът, играта на актьорите, музиката или акцентът към сграда, светлина и лице – това са част от детайлите, които със сигурност ще бъдат от значение за мен при оценяването.

Сподели в: