Милена Владимирова открива днес "Светлината е живот"

В авторската изложба , която се открива днес от 18.30 часа в читалище "Добри Чинтулов" в софийския квартал "Дианабад" ще видите над двайсет произведения, който ще ви потопят в света на светлината и изкуството, представяйки фино осветените графики от незабележим светлинен източник и базираните на диодно светене картини. Освен тях авторката ще представи и свои линогравюри отразяващи хармония и израстване на човешката душа…
Уникалното в изложбата ще бъде представянето на творби от "светещо платно" – нов в световен мащаб материал, който за първи път ще се използва за цели на изкуството. Самият материал представлява плоска повърхнина (лента), която отдава светлина…
Милена Владимирова е от авторите, които спокойно могат да се нарекат "зелени", затова в концепцията на изложбата е вплетена и идеята за устойчиво развитие – използвани са енергоспестяващи и рециклиращи се материали. Много от графиките са изработени от ръчно рециклирана от самата авторка хартия. Ще намерите и идеи как по елегантен начин да бъде решен проблема с… найлоновите торбички.

Някои от творбите ще може да видите само на откриването, затова не пропускайте възможността да се докоснете до… светлината и живота, който тя дава.

Мибена Владимирова е родена през 1973 г. в София. Завършва Националната художествена академия със специалност "Изящна графика и графични технологии”. Има национални, групови и самостоятелни изложби и, развивайки през годините, днес ни представя своя поглед към света и… светлината…

Ето какво споделя Милена Владимирова:
"Повечето от творбите ми са вдъхновени от Слънцето, радиалната симетрия. Светлинните лъчи се разпространяват във всички посоки. Този вид симетрия е най-често срещаната симетрия в природата. Геометрически е лесно да се повтори. Тези форми са прости и са лесни за възприемане.

Човешкият ум бързо решава дали ги харесва или ги отхвърля.
Възприема ги като ”ДА” или „НЕ”.
1 (едно) или 0 (нула)
Точно както е в двоичната бройна система в математиката.
И всички нули и единици образуват линия, система от информация.

Аз рециклирам офис хартия и печатам върху нея работите си. Тази еко хартия ми дава свободата да прибавя повече релеф (преге) на творбите си. Този вид хартия е много нежна и чувствителна за печатене. Вниманието, което се отделя за печатене върху нея е много по голямо, отколкото ако се печати върху фабрична хартия. От моя гледна точка точно този релеф дава характерния образ и прави живи графиките ми, които имат и не малък живописен характер.

Когато работя върху рециклирана хартия, аз съм щастлива, че не наранявам природата и този факт ми дава сила, радост и вдъхновение.

Аз вярвам, че светлината е 1 от универсалните неща в живота на всеки. Светлината е универсален символ на Живота и мъдростта. Светлината е позитивното твърдение във всяка религия.

В днешно време "хората на мъдростта” (имам предвид научните работници) могат да контролират проявяването на светлината във всичките й форми. Най-дълбоките нива на макро света, където атомите и електроните са огромни частици…

В една от ранните ми графики е включена тази рентгенова микроскопска снимка, подарена ми от Университетската Лаборатория за изследване нови материали в Университета Илиной, САЩ през 2002.

Опитвайки се да изтегля повече светлина от тъмнината, аз разбрах, че има нужда от повече светлина отколкото от сенки. Това е основната причина да започна да търся нови техники и материали. Новите технологии навлизат все по-агресивно в живота ни и превръщането им в изкуство е най-естественият ход на художника.

Забавно е да се рисува с точки от светлина! Още по забавно е да създадеш 2 картини в 1 рамка. Когато са включени, се вижда съвсем различно изображение от това, което виждаме, ако е изключено. На такъв принцип са "Зелена спирала” и "Синя спирала”. Този символ на еволюцията заслужава да бъде пресъздаден от светлина. От древността до наши дни спиралните елементи са използвани от много архитекти, художници, математици.

Моите работи са единствения начин да се поклоня и да изразя възхищението си от мащабността на човешкото знание, дадено така щедро на всички нас."

Повечето графики са изработени върху ръчно правена от авторката хартия. Техниката на висок печат върху ръчно правена хартия прави графиката деликатно релефна и приятна за близко наблюдение, макар и не много детайлна.

Напоследък създаването на светещи картини и лампи от ръчна хартия са интерес за творчески търсения на Милена Владимирова.

Сподели в: