Мила Темнялова взе награда в конкурс за хайку на английски език

Японското министерство на външните работи обяви отличените творби в Петия Конкурс за хайку на английски език Япония-Европейски съюз

От 7 май до 27 юни Министерството на външните работи на Япония и Европейския съюз организираха съвместно петото издание на Конкурса за хайку на английски език Япония-Европейски съюз, като темата този път беше „Прекрасна среща” (“Wonderful Encounter”). За участие в конкурса бяха изпратени общо 613 хайку, като 296 от тях бяха изпратени от Япония, 317 – от страните-членки на Европейския съюз.

След прецизно и задълбочено разглеждане, журито присъди първа награда на Маю Сунамура (Япония) и на Робърт Ломен (ЕС). Като допълнителна наградата се предвижда двамата отличени да посетят японския град Мацуяма, префектура Аичи, който се смята за родно място на съвременното хайку в Япония.

Отличени са и по още 5 хайку на участници от Япония и Европейския съюз, сред които е и това на българката Мила Темнялова от Пловдив. За авторите на тези общо 10 наградени хайку творби са предвидени награди – подаръци от гр. Мацуяма в префектура Аичи за представители на ЕС и подаръци от ЕС за японските автори.

Първа нгарада – Маю Сунамура – Япония

water lilies
drifting softly on the lake
blooming buds of brotherhood

Първа награда – Робърт Ломен – ЕС

A starry nigh sky,
merges into spring's firs down.
Birds already singing.

И в почетната 5-ца на останлите отличени хайку – Мила Темнялова – България

sailing through calm waters
to meet twelve stars
a paper boat

Всички наградени хайку можете да видите тук.

Прочетете още:

Детелина Тихолова с награда за цялостно представяне на Националния конкурс за хайку
5 кулинарни хайку от Владислав Христов
Илиана Илиева: Как се пише хайку
5 златни правила за хайку от Дейвид Ланю

 

Сподели в: