Мила Георгиева свири в юбилейния концерт на диригента проф. Емил Янев

Днес е едно от най-важните събития в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2013 – концертът на световноизвестния френски пианист Ричард Клайдерман. Малко след пристигането си у нас в сряда следобед, музикантът се срещна с представители на медиите и изказа своята подкрепа за кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. Концертът тази вечер е с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио и перкусиониста Даниел Чамполини.

„Европейски музикален фестивал“ 2013, представен от „Кантус Фирмус“ продължава на 10 април с юбилеен концерт на известния български диригент Емил Янев, който наскоро навърши 80 години. Неговата музикална кариера е свързана с оркестрите на Националното музикално училище „Л. Пипков“, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, с Плевенската филхармония и „Колегиум Музикум“ Банкя. Проф. Янев е и дългогодишен преподавател по хорово и оркестрово дирижиране в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В своята работа с младежки и професионални оркестри проф. Янев е автор на редица аранжименти на класически творби, някои от които ще бъдат представени на юбилейния концерт. В него ще участва Младежка филхармония „София“ към НМУ „Л. Пипков“ с диригент Деян Павлов. Концертът на 10 април е в столичната зала „България“ от 19:30 и е част от серията „Концертмайсторите“.

Събитието ще събере на една сцена няколко ярки български музиканти, свързани с творческия път на проф. Янев. Сред солистите изпъква името на цигуларката Мила Георгиева, чиито първи изяви на сцената като дете, са били подкрепени от диригента. На юбилейния концерт на проф. Янев Мила ще изпълни две от „Годишните времена“ на А. Вивалди, които ще дирижира сама, както и ще представи премиера на нова българска творба, написана специално за нея – Концерт за цигулка, струнни, ударни и тастови от Георги Арнаудов.

В концерта ще участва също сопраното Цветана Бандаловска, която ще пее музика от С. Рахманинов и Л. Делиб заедно с Хор „Христина Морфова“ и Детско-юношеска хорова студия „Български славей“. Солист ще бъде и Ясен Тодоров, един от най-добрите български валдхорнисти, който ще изпълни пиеса специално аранжирана за валдхорна и оркестър от проф. Янев.

„Европейски музикален фестивал“ 2013 е част от културния календар на Столичната община и се провежда под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Билети за концертите от Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.

Сподели в: