Мизия посвети България в тайните на Лисабон в петъчната вечер

На 28 ноември голямата фадо певица и актриса Мизия представи в зала "България" новия си проект Lisboarium, част от предстоящия й албум Ruas ("Улици").  Обаятелната изпълнителка,чието истинско име е Сусана Мария,  посвети час и половина на любимия си Лисабон и неговите поети.  С характерните прочувствени извивки на фадото Мизия пресъздаде с музика  както красотата на живота, така и тъмната му страна – мизерия, болка и смърт, изгаряща страст и любовни разочарования.

Мекият и затрогващ глас на мистичната Мизия, преминаващ от нежен шепот до сърцеразирателни вопли, ни преведе през цялата палитра от емоции, които само дълбочината на фадото може да обясни. Фадото за Мизия е синоним на съдба, то е нейният светъл прозорец към света и суров сблъсък с действителността.

Усмихната и величествена на сцената, Мизия през цялото време общуваше с публиката като с добри свои приятели. Атмосферата в залата предполагаше една интимна близост, в която изпълнителката разказваше история след история на българските си почитатели, а те я възнаграждаваха с одобрителни смехове и ръкопляскания.

На сцената заедно с Мизия излязоха Рикардо Парейра, Даниел Пинто и Луис Куна, които допълваха яркото й вокално присъствие с акомпанимент съответно на португалска китара, китара и цигулка. Този своеобразен квартет направи всичко възможно, за да оживеят пред българските ценители на фадото мъката и надеждата, запечатана в стиховете на лисабонските поети – Вашко Граса Моура, Марио Клаудио, Жозе Сарамаго и др.

Гостуването на Мизия в България стана възможно благодарение на любезната покана на Jazz + Concerts.

Още по темата
Гласът и китарата на  Buena Vista Social Club Елаидес Очоа в НДК на 10 декември

Сподели в: