Мизия и нейните поети

Португалската фадо изпълнителка Мизия ще представи новия си проект Lisboarium, посветен на Лисабон и неговите поети на 28 ноември в зала "България".

Тази програма би могла да носи и заглавието "Мизия и нейните поети", защото откакто се помни тя е свързана с поезията и живее чрез нея: "Аз следвам упорито нишката на поезията в своя живот с гласа си – нишката, която съединява двата мига – когато като бебе съм изплакала, идвайки на бял свят и последния облак дъх, който ще замъгли огледалото, когато ще си отида от този свят. Пея заради думите, а музиката идва след това … Специално се обръщам към съвременните поети да ми препоръчат поеми, подходящи за мен и моя глас и се взирам в книгите и търся точните стихове на онези, които вече не са сред нас. Това е моята работа, моят живот, моята радост. Фадото е може би най-силното изразно средство, което съм наследила от родината на баща си, а чрез него може да бъде представена съвременна ескпресивна поезия, облечена в традиционна мелодия. Думите са светът, който ние създаваме, те са моят дом, моята родина без граници".

Може би и затова тя е всепризната за една от най-експресивните съвременни фадищи. Мизия е от поколението, стоящо между великата Амалия Родригиш и новите фадо звезди като Мариза, Крищина Бранко и Мафалда Арно. Тя интерпретира традиционно фадо, като го облича в съвременна поетична роба, скроена специално за нея. Модерни португалски поети като Вашко Граса Моура, Марио Клаудио, Жозе Сарамаго, Агостина Беша-Луиш, Паоло Жозе Миранда и Жозе Луиш Пейшото са написали творби специално за Мизия, които тя включва в проекта си Lisboarium. Естествено, в него присъства и поезията на Фернандо Пешоа в завладяващия прочит на обаятелната Мизия.

Ако човек се взре в очите й, ще усети проникновения й, силен и пробождащ поглед – сякаш те залива мъдростта на жена и невинният поглед на малко момиче, сякаш очите се смеят и плачат едновременно. През очите на тази жена човек може да види Лисабон, а с гласа й да го почувства.

Не са много актрисите – певици, които успяват да предаддат силата на своето изкуство така добре –  Мизия е една от тях.

Билети за концерта на Мизия може да намерите на касите на зала "България", НДК, "Дюкян Меломан", супермаркети "Пикадили" и на www.ticketplus.bg

Посетете специалния сайт за концерта на Мизия, където ще може да видите видео, аудио и фото материали – http://misia.jazz-plus.com и официалния сайт на Мизия http://misia-online.com

Още по темата

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Сподели в: